Ingen kebab-fara i Finspång
FINSPÅNGDet salmonella-smittade kebabköttpartiet från Danmark har inte nått Finspång. Den bedömningen gör man på miljö- och hälsoskyddskontoret i Finspång.
Efter att cirka 100 personer i södra Sverige blivit sjuka efter att ha ätit danskt kebabkött, har Jordbruksverket uppmanat kommunerna att vidta åtgärder för att hindra smitta.
På måndagen besökte personal från miljö- och hälsoskyddskontoret i Finspång fem av kommunens tio restauranger som serverar kebab.
Det fanns dock ingen speciell misstanke om smitta mot de fem som fick besök. Anledningarna till att just dessa besöktes var helt andra.
- Eftersom smittan fanns i griskött fanns ingen anledningatt besöka dem som enbart serverar nötkött, säger Kerstin Andersson.
I vissa fall har också grossisterna redan kollats från Norrköping, eftersom restauranger i bägge kommunerna anlitat dem.
<b>Information</b>
Några prover har inte tagits, besöken var av informationskaraktär, berättar Kerstin Andersson.
- Vi diskuterade grossister och hur köttet hanteras. Det finns en stor medvetenhet, flera har till exempel själva tagit kontakt med sina grossister efter larmet och ställt frågor. Det är jättebra.
Det finns ingen anledning till oro för att äta kebab i Finspång, anser Kerstin Andersson.
<b>Hög värme</b>
- Restaurangerna får täta leveranser. Om något av det smittade partiet hade kommit hit, skulle det antagligen varit borta redan.
Ingen har insjuknat i Finspång. I alla fall inte vad miljö - och hälsokontoret fått rapport om. Det innebär antingen att inget dansk kött från det aktuella partiet har kommit hit. Eller att det värmts upp tillräckligt för att ta död på bakterierna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!