Ingen hyreshöjning på Hårstorp före den 1 maj
Som Folkbladet tidigare berättat har Kuno Johansson som god man överklagat en hyreshöjning till kommun och länsstyrelse. Nu har ärendet hamnat hos Hyresnämnden.
39 kvadratmeter. Så stor är Orvar Carlssons lägenhet. För den betalar han 3413 kronor i månaden. Det är betydligt mer än i allmännyttan, något som Orvars gode man Kuno Johansson i samband med en omtvistad hyreshöjning reagerat på. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
När det gäller hyreshöjningar ska de göras enligt två huvudregler - antingen genom förhandlingsöverenskommelse till Hyresgästföreningen eller genom ett rekommenderat brev till hyresgästerna. Finspångs kommun har inte följt någon av reglerna.
Hyr i 2:a hand
När Folkbladet kontaktade socialchefen Britt-Marie Ellersten för att ställa några frågor kring hyreshöjningen, bland annat om på vilket sätt hyresgästerna blivit delgivna höjningen, svarar hon att hyresgästerna fått ett personligt brev i september 2003 och att de efter det haft tid på sig att ifrågasätta höjningen och förändringen av kontraktet.
Att man inte följt huvudreglerna beror enligt henne på att det rör sig om andrahandskontrakt.
- Hyreslagen gäller även om det gäller ett andrahandskontrakt, säger Christer Grönevall som är hyresråd på Hyresnämnden i Linköping.
- Det framgår inte någonstans på kontraktet att Orvar skulle hyra i andra hand, säger Kuno Johansson.
Ingen garanti
Ingen av de boende på Hårstorpsgården har fått något papper att skriva på som en slags bekräftelse på att de godkänt höjningen. Inte heller har kommunen några garantier för att alla hyresgäster verkligen tagit del av informationen.
- Vi har inte några sådana papper eller kontrakt, säger Anita Wassholm-Karlsson enhetschef på Hårstorpsgården.
När Folkbladet vill ställa fler frågor till socialchefen avböjer Britt-Marie Ellersten.
- Jag har inte ärendet framför mig nu och det går inte att uttala sig generellt.
Svarar nästa vecka
Hon vill inte ens höra vilka ytterligare frågor jag tänkt ställa, men vi bestämmer tid att träffas för att gå igenom ärendet ordentligt i början av nästa vecka.
Det som jag ville fråga om var, förutom det till synes onödiga sättet att mörka en hyreshöjning, varför hyrorna är så avsevärt mycket högre än allmännyttans när det är den som alla hyror ska ha som riktmärke, varför man försöker göra en trestegshöjning av hyran istället för att som man ska, förhandla om varje steg och varför man har begärt procentuellt olika stora hyreshöjningar.
Hyreshöjning tidigast 1 maj
Det lär hur som helst inte bli någon höjning av hyran den 1 februari. Som hyresvärd måste man nämligen vänta med höjningen tre hela månader efter att ärendet kommit in till Hyresnämnden. Så först den 1 maj kan en höjning bli aktuell. Om det får gå till på det här viset. Ärendet kommer nu att prövas av Hyresnämnden.
Under tiden sitter Orvar Carlsson och andra boende på Hårstorpsgården och undrar vad som händer. Då är det tur att det finns goda män som som Kuno Johansson i vars uppdrag det ingår att se till Orvars bästa.
Andra har inte samma tur och hade det inte varit för Kuno hade hyresgästerna på Hårstorpsgården, Betaren, Berggården och Storängsgården fått betala en ännu högra hyra från den 1 februari.
I slutet av februari, början av mars kommer ärendet att komma upp i Hyresnämnden.