Ingen guldfrossa i Finspång

Guldköpare kom till Finspång på tisdagen. Men då Folkbladet var där vid lunch hade de endast haft en kund. - Konstigt, det brukar vara kö hela dagen, säger Karl Sandin, guldköpare.

Johanna Raga Waronen synar en guldkedja och tittar på stämplarna. Foto: Pernilla Andersson

Johanna Raga Waronen synar en guldkedja och tittar på stämplarna. Foto: Pernilla Andersson

Foto: Pernilla Andersson

FINSPÅNG2011-09-28 03:00

På tisdagen var det dags att damma av gammalt guld som är liggande i byrålådan igen. Då kom guldköparna Karl Sandin och Johanna Raga Waronen till Hotell De Geer. Smycken, tackor och till och med tandguld köps in av företaget GuldTillPengar Sverige AB.

Men Finspångsborna höll hårt i sitt guld denna dag.

- Det har inte varit en enda kund här. Konstigt det brukar alltid vara kö från morgon till kväll. Eller jo, en kund som ville sälja ett fint silversmycke, det avråder vi i från. Silver har ett högre smyckesvärde än materialvärde, säger Karl Sandin.

Guldpriset ligger fortfarande högt, men har gått ner sedan sommarens toppnoteringar.

- Har du 24 karat får du 310 kronor per gram idag. 18 karats guld ligger på 190 kronor grammet. Det har gått ner lite. Förut låg 24 karat på 393 kronor grammet, säger Karl Sandin.

För att värdera guldet använder man såkallad probersten, en äkta novaculitsten som med hjälp av olika probersyror avgör karaten.

- Där skrapar man smycket mot stenen fastnar det guldpartiklar. Sedan häller vi över ett kungsvatten som löser upp guldet. Det är olika syror för olika karat.

Karl och Johanna har snabbt lärt sig se vilken karat det kan vara på färgen.

- Sedan får man prova sig fram. Om det inte finns godkända stämplar på förstås, säger Karl Sandin.

Om guldstoffet löses upp efter applikationen av probersyra innehåller metallen inte guld av den karathalt probersyran är avsedd för att testa. Om metallen inte löses, är det en indikation på att metallen består av guld till åtminstone den karathalt probersyran är avsedd att testa.

Benämningen skrotguld används för att beskriva trasiga guldföremål och smycken.

Nedsmältning av skrotguld och återanvändningen av det, har på senare tid varit populärt. Det är på grund av guldets höga pris och även på grund av miljöskyddsperspektivet.

Tänk även på att det kan vara något annat värde, förutom bara guldvärdet på det man ska sälja.

Källa: www.guld-pris.se och www.guldtillpengar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om