Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga kanonsaluter i år heller inställt firande

Smittläget och restriktionerna sätter stopp för valborgsfirandet även i år.

Det blir inga kanonsaluter för att skjuta in våren i Slottsparken i år heller.

Det blir inga kanonsaluter för att skjuta in våren i Slottsparken i år heller.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-04-27 09:30

Kanonen, från 1866, får vila på Valborgsmässoaftonen också 2021. Sedan 1913 har det, förutom några år under andra världskriget, varit en tradition med kanonsaluter i Slottsparken på Valborg. 

– Det går inte att ha ett så stort evenemang i år heller, tyvärr. Restriktionerna och smittläget sätter stopp för det, säger Anders Molund, från arrangörsföreningen Stalklubben.

Förra året hade ni funderingar på att skjuta in våren ändå, men det blev inte så?

– Vi har diskuterat det med våra kanonjärer även i år, men vi har valt att avstå för att inte locka folk. Vi siktar mot 2022 istället, förklarar Anders Molund. 

Valborgsmässofirandet i Rejmyre arrangeras av Rejmyre byaråd, Reijmyre IF och Folkets hus i Rejmyre. 

– Det blir inget i år. Vi brukar ha en eld på samma område där Skogsröjet håller till, i närheten av skolan. Men det fungerar inte i de här tiderna. De sista åren har vi gått ifrån fyrverkerierna, för att inte hundarna ska må dåligt, och använt oss av lyktor istället, berättar Per Nilsson, ordförande i Rejmyre byaråd.

Valborgsfirandet i mer ordnad form har varit en tradition sedan 1950-talet i Rejmyre.

– Förr var det mer som hände. På Valborg hade vi först en revy på Folkets hus innan vi gick ut och tände elden och umgicks, minns Per Nilsson.

Hällestads MHF har normalt valborgsfirande vid Bokastugan utanför Grytgöl. Förutom förra året har det varit så sedan 1973.

– Vi har tagit beslut att ställa in även i år, precis som 2020. Det blir samma sak med nationaldagsfirandet, det ställs in. Däremot har vi fortfarande lite hopp om Hellsté marken den 14 augusti, säger Gösta Johansson i Hällestads MHF.

Inte heller i Ljusfallshammar blir det något valborgsfirande.

– Nej, vi vågar inte köra, även om vi har ett stort område. Vi har även ställt in Muséets dag i maj. Det brukar komma upp till 1 500 besökare, så där tappar vi en hel del inkomster, säger Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuséets styrelse.

Muséet siktar ändå på att ha öppet för allmänheten i sommar.

– Ja, det hade vi förra sommaren, det ska gå i år också. Vår målsättning är att genomföra allsångskvällar från och med juli och framåt. 

I Grytgöl har ett organiserat valborgsfirande pågått i minst 70 år, förutom förra året. Nu blir det samma sak igen.

– Ja, det är inställt. Om vi kan genomföra Polustuståget på midsommar är också högst osäkert, säger Anders Bengtson, från Grytgöls IK.

Även valborgsfirandet vid Bönergården är inställt.

Karta: Slottsparken, Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!