Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Informatörer och kontaktpersoner

FINSPÅNG
Informationen mellan Batteriinsamlingen och kommunerna ska förbättras.
Det ska ske genom att kommunerna utser var sin informatör som ska fungera som kontaktperson.
- Kommunerna är ofta bättre på att prata med kommuninnevånarna, säger Karin Jönsson, informatör vid Batteriinsamlingen.

Finspång2002-06-28 00:00
Projektet Batteriinsamlingen bildades 1997 och dess uppgift är att sprida information om batteriförordningen som inleddes 1 januari 1998. Den innebär att alla batterier ska samlas in.
- Vi vill att de batteriansvariga ska fungera som en kontaktlänk till kommunen. Fram tills nu har de suttit på olika poster, en del har varit informatörer, andra insamlare och några avfallshanterare. Då är det svårt att sprida information och påverka, säger Karin Jönsson.
- Vi vill veta hur de jobbar och ta reda på om vi kan stödja dem med pressmeddelanden eller annan information. Folk slänger tyvärr fortfarande batterier i soporna.
I Finspångs kommun är det Per Strannelid som är informatör.
- Jag ska fungera som en ingång i den kommunala verksamheten. Sedan 1995 jobbar jag med Agenda 21 och vi har haft en del aktiviteter med batterier. Vi har t. ex. en miljöguide på hemsidan som visar vad man ska göra med batterier och förpackningar, säger Per Strannelid.
- Varje månad träffas vi och stämmer av hur det går och pratar om vad det är för aktiviteter som pågår.
Det finns 25 återvinningsstationer och ett tio-tal butiker som samlar in använda batterier i Finspångs kommun. Förra året lämnades det in 6381 kilo småbatterier till dessa.
I hela Sverige samlas det in 90 miljoner lösa batterier per år. Det innebär drygt tio batterier per år och svensk och är lika många som för 20 år sedan. Anledningen är att batterierna har fått ett större energiinnehåll och att apparaterna har blivit mer energisnåla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om