Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inför drogtester för skoleleverna"

Föräldrarnas ansvar. Det kom att handla mycket om det i den debatt om alkohol och droger som genomfördes i Missionskyrkan i tisdags kväll. TV-profilen Siewert Öholm ledde debatten.

Det kom mycket folk till Missionskyrkan för att lyssna till debatten om alkohol och droger som leddes av Siewert Öholm.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Det kom mycket folk till Missionskyrkan för att lyssna till debatten om alkohol och droger som leddes av Siewert Öholm. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-11-18 06:00
Det var en imponerande stor debattpanel som arrangerande Föreningar för drogfritt Finspång (FFDF) hade lyckats få ihop till tisdagskvällens debatt i Missionskyrkan om alkohol och droger. Ett 25-tal representanter för företag, föreningar och organisationer, skola, polis, kommun och samtliga partier i kommunfullmäktige deltog i debatten, som leddes av TV-profilen Siewert Öholm. Så mycket till debatt blev det dock inte under kvällen, snarare diskussioner där alla nästan hela tiden var helt överens. De flesta talare tog upp ämnet föräldra- och vuxenansvar och menade att det var det viktigaste för att komma tillrätta med det ökande alkohol- och droganvändandet bland unga.
- Vi måste rikta in oss på information till föräldrarna. Jag tror inte att alla föräldrar är medvetna om vad deras ungdomar gör, sa till exempel socialförvaltningens chef Britt-Marie Ellersten som också bestämt hävdade att man inte ska bjuda sina barn på någon alkohol alls så länge de är under 18 år.

Förändra attityder
- Jag tror att det här handlar mycket om den samhällsutveckling vi har. Vi har en låt-gå-mentalitet där vuxna inte tar sitt ansvar, sa Stefan Pettersson från Brottsförebyggande rådet.
Den enda som var inne på en annan linje var Andreas Ramlöv (fp):
- Jag tror inte på det här med föräldragrupper. Man måste förändra attityder hos ungdomarna, man kan ha värdegrupper där man pratar om det här.
Ungdomarna själva var det ont om under debatten, något som kan tyckas lite konstigt då det faktiskt var dem som det hela till stor del handlade om. Några stycken satt i publiken, men endast en fanns med i panelen. Det var Malena Asplind, ordförande i elevrådet på Bergska skolan. Hon redogjorde för hur verkligheten ser ut i dag.

Mer accepterat
- Om jag bara tittar på de senaste åren så är det mycket lättare att få tag på alkohol och droger också. Det har också blivit mer accepterat bland ungdomar, sa hon.
Christina Gustafsson som jobbar på Storängsskolan pratade även hon om en förändrad attityd där elever pratar mer öppet om att de dricker alkohol.
- Vi kan inte heller ordna drogfria discon för eleverna längre för de kommer inte, berättade hon också.

Ta ansvar
På Siemens har man infört drogtester av de anställda, berättade Sune Carlsson. Något som genast fick Siewert Öholm att dra igång en debatt om man inte borde införa slumpvisa drogtester på elever i skolan. Det var enda gången som debatten hettade till något och olika åsikter framkom.
- Jag tycker det är en bra idé, sa Malena Asplind.
- Jag kan inte se något problem med det. Vi måste ta vårt ansvar för barnen, sa Solweig Stjernvall (m).
Conny Eriksson (s) var av en annan åsikt.
- Jag tycker inte att man ska ta till sådana medel om det inte är väldigt problem. Jag tycker att det handlar om den personliga integriteten. Jag tror att man i skolan vet var de här problemen finns ändå och då ska man prata med ungdomarna.
Lisa Algstrand och Ola Palmqvist svarade för sång- och musikunderhållningen under kvällen. Cirka 150 personer kom för att lyssna på debatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om