Industriområdets äldsta hus ska fräschas upp
Ett av industriområdets äldsta hus ska renoveras. Det handlar om Sapa industriservices kontorshus som är från 1700-talet - kanske ännu äldre. Bland annat ska 26 stycken kylanläggningar plockas bort.
- Huset är inte k-märkt inuti, men en länsantikvarisk expert har varit här och tittat. Vi kommer att göra renoveringen i gammaldags stil och gå efter de regler som finns, säger vd-assistent Louise Nilsson.
Renoveringen startar invändigt och med arbetare har börjar flytta från sina rum för att arbetet ska kunna utföras.
- Vi tar en våning i taget och börjar med den översta.
Ventilation
Att få en bättre ventilation är en stor del av renoveringen. Dessutom ska konferens rum och ett gemensamt lunchrum tillkomma, något som saknats tidigare. Det innebär att husets planlösning delvis förändras, till exempel kan väggar behöva flyttas.
När det gamla ventilationssystemet ersätts kommer 26 stycken olika kylanläggningar att plockas bort. Det blir en synlig förändring som syns inifrån fabriksområdet.
Huset ska även målas, både in- och utvändigt, taket ska läggas om med mera.
- Det ska jättekul att se hur det blir, säger Louise Nilsson.
Bevaras
Husets utseende ska bevaras i möjligaste mån, till exempel kommer man att välja samma kulör som i dag på ytterväggarna.
I mellandagarna inleddes arbetet som planeras vara klart till semestern. Sapas egen byggavdelning gör en del av jobbet medan annat läggs ut på externa entreprenörer.
På huset fasad står ett årtal 1705. Men byggnaden kan vara äldre än 300 år. I personaltidningen Finspångs-Nytt publiceras uppgifter från Risinge Hembygdsförenings årsskrift, där kommunens kultursekreterare skriver om byggnaden. Med stöd av inventeringsprotokoll över Finspångs bruk och gård från 1600-talet, tidningsartiklar av Finspångskännaren Frans Dahlqvist och en karta från 1695 anser sig Christer Öjring att huset kan vara byggt så tidigt som 1587.
Historia
I så fall skulle det vara en föregångare till Finspångs slott, som kallades Herrebyggningen. Det byggdes i samband med att Wellam De Wijk arrenderade Finspångs bruk. 1641 köpte Louis De Geer Finspångs bruk och enligt skrivna källor byggde han 1644 "Finspong sig till sätesgård". Christer Öjring skriver att det troligen handlar om att rusta och bygga om Herrebyggningen.
I december 1943 anger Frans Dahlqvist Metallverkens kontor som huvudbyggnad till Finspångs herrgård, en föregångare till Finspångs slott. Christer Öjring kallar det en intressant och fascinerande tanke.
Han ger också en del uppgifter om huset senare historia: "1885 fick byggnaden sitt nuvarande med den rusticerade fasaden på husets nederdel och hörnkedjorna, utbyggnaden av fönsterkupor på vindsvåningen. Före 1885 var bygganden ett ljusreveterat 2 1/2 vånings timerhus i typisk 1700-tals arkitektur."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!