– Min målsättning är att så småningom bli pastor i en församling inom HCC, kanske i min hemstad Pune i Indien, berättar Swapnil Makasare, när vi träffar honom i Missionskyrkan i Finspång, där han ska arbeta som volontär. HCC är en systerkyrka till Equmeniakyrkan, före detta Missionskyrkan i Sverige.
– Så jag har numera lämnat mitt jobb som skadereglerare efter trafikolyckor och vill ha erfarenhet av att arbeta inom den kristna kyrkan, som församlingen här i Finspång.
Kristna kyrkan är väl en minoritetskyrka i Indien?
– Ja, de allra flesta i Indien, cirka 80 procent, är hindu och drygt tre procent är kristna.
Hur länge ska du vara i Finspång?
– Jag hoppas att få vara här i Finspång i minst ett år och arbeta och lära mig mer om olika arbetsuppgifter som finns inom församlingen. Men i första hand blir det inom ungdomsarbetet och bland scout och nying.
– Dessutom, tillägger han, ska jag försöka lära mig så bra svenska som möjligt, vilket känns bra med tanke på det förhoppningsvis, fortsatta, framtida utbytet med missionskyrkan i Finspång och andra församlingar i Sverige.
Ingvar Stenberg, pastor i Missionskyrkan i Finspång, förklarar varför Swapnil Makasare hamnat i Finspång:
– Finspångs missionsförsamling bedriver sedan 2001 hjälpverksamhet i orten Rampurwadi, som ligger cirka 15 mil från Pune. Bland annat driver vi ett barnhem för fattiga pojkar där och det har också blivit ett socialt projekt och ett lantbruksprojekt i det här området.
Har du varit där och hälsat på?
– Ja, vi var ett 10-tal personer från missionskyrkan i Finspång som var på besök i Indien i fjol och det har även varit lantbrukare från Indien här i Finspång på studiebesök via ett lantbruksprojekt, som LRF, Lantmännens Riksförbund, i Risinge står bakom..
– Och på den vägen fortsätter vi nu med samarbetet, genom att Swapnil är med som ungdomsledare här i Finspång under ett eller kanske två år. Vi kommer att stå för hans bostad och fickpeng medan han är i Finspång.
Swapnil Makasare gör nu sitt tredje besök i Sverige:
– Första besöket var 2010 via ett internationellt projekt på Södra Vätterbygdens folkhögskola, som missionsförbundet driver och redan då besökte jag Finspång. Sedan var jag här igen 2011 i fyra månader. och nu väntar alltså en längre vistelse som volontär, innan jag åker tillbaka till Indien och fortsätter min satsning på att bli pastor inom någon HCC-församling där.
Hur ser du annars på Sverige och Finspång, jämfört med Indien?
– Som två olika världar, säger Swapnil Makasare. Allt från familjelivet, livsstilen och till hur människor tänker och reagerar i olika situationer. Och just nu upplever många en kris i sin självidentitet, vilket vi behöver jobba med. Här har kristen tro ett svar och vi kan lära oss hur ni här i Sverige, har arbetat med det.