Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Igelfors tar strid för distriktssköterskorna

IGELFORS
Nu samlar man till motstånd i Igelfors. Distriktssköterskemottagningen ska nämligen i ett förslag tas bort när landstinget ska spara pengar.

På en timme är det meningen att distriktssköterskan ska hinna hjälpa alla. Skulle hon i stället göra hembesök skulle det ta betydligt längre tid.
FOTO TITTI OLOVSSON

På en timme är det meningen att distriktssköterskan ska hinna hjälpa alla. Skulle hon i stället göra hembesök skulle det ta betydligt längre tid. FOTO TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-11-19 00:00
Men ingen i väntrummet tror att det blir några besparingar om mottagningen tas bort.
Barbro Andersson är en av 15 som idag tagit sig till mottagningen. Hon har åkt drygt en och en halv mil för att komma hit. Hit kommer hon ett par gånger i månaden för att ta ett livsviktigt prov.
- Här får jag mitt provsvar på en gång och kan reglera min medicinering samma dag.
Skulle Barbro vara tvungen att vända sig till lasarettet i Finspång skulle resan bli fyra och en halv mil och lika långt tillbaka.
Det är många av dem som sitter i väntrummet som har långt att åka. En farbror kommer hit tre gånger i veckan för att få ett sår omlagt. Funnes inte distriktsköterskemottagningen skulle han tvingas åka 24 mil i veckan bara för att få såret omlagt.

<b>Spar varken tid eller pengar</b>
Ingen i väntrummet tror att det är möjligt att distriktssköterskan skulle hinna göra hembesök hos dem allihop på samma dag. Redan som det är nu har Kerstin Lindgren fullt upp.
Hon är distriktssköterska och skolsköterska på halvtid och diabetessköterska på halvtid. I dag ska hon hinna med 23 patienter på mottagningen och genom hembesök.
- På måndagar och torsdagar är jag här och på tisdagar i skolan. Där går det mellan 50 och 60 elever och de har laglig rätt till en skolsköterska minst en gång i veckan, berättar Kerstin Lindgren.
På torsdagar är det meningen att hon ska få hjälp av en sköterska från Finspång, men de har brist på sköterskor så de tvingas att hyra in en istället. Hur de ska få till det med fler hembesök förstår inte Kerstin, när de inte ens har en ordinarie som det är nu.
Även om sköterskorna bara ska göra hembesök behövs lokalen, dels som skolsköterskemottagning och dels som lokal för hemtjänsten.
- Vi använder lokalen som lunchrum. Här har vi möjlighet att värma vår mat och sitta ner en stund, berättar Eivor Edvinsson och Gunilla Löfholm.

<b>Tryggheten viktig</b>
De tycker också att det är viktigt att mottagningen får finnas kvar eftersom de kan vända sig direkt till Kerstin om någon av deras vårdtagare mår dåligt.
- Det är mycket lättare att berättar för Kerstin hur det är för då kan hon snabbt ordna så att den sjuke får läkarvård, eller kan komma hit för en provtagning.
Eivor och Gunilla har hand om ett 10-tal vårdtagare som kan behöva ses till upp till fem gånger varje dag.
För deras del spar de in mycket tid genom att det finns en mottagning i Igelfors. Det skulle exempelvis ta mycket längre tid att åka till Finspång och äta lunch.
- Det är ett stort upptagningsområde här, upp till gränsen mot Södermanland och Närke. Många av de som bor i området är äldre och har svårt att ta sig ännu längre sträckor, säger Ingalill Johnsson.
Själv blev hon hänvisad från sin vårdcentral till distriktssköterskan.
- Det var fullt på vårdcentralen, men det kan ju hända att Kerstin återremitterar mig dit. Men då har jag i alla fall fått en tid, säger Ingalill.

<b>Hinner inte vänta</b>
Mottagningen har öppet mellan klockan 10.00-11.00 och medan vi sitter här reser sig en del för att gå hem igen, de hinner eller orkar inte vänta längre. En del vänder till och med redan i dörren när de ser hur mycket folk det är här.
- Jag måste åkamed bussen som går nu, säger en äldre dam som vet att det inte går bussar så ofta i de här trakterna. Ska man hem gäller det att passa på.
Ikväll har byarådet ordnat stormöte i Betel för intresserade. Verksamhetscheferna för närsjukvården i Finspång Magnus Oweling och Rolf Hässler kommer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om