Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tas skatten på plastpåsar bort

Plastpåseskatten. En pålaga som är ett minnet blott från och med den första november. Men sänks priserna på plastpåsar då? Och hur påverkas kundernas beteende? Vi hörde efter ute i butikerna!

Skatten på plastpåsar tas bort den första november.

Skatten på plastpåsar tas bort den första november.

Foto: Mostphotos

Finspång2024-11-01 01:00

Nyheten i korthet

  • Skatten på plastpåsar i Sverige tas bort från och med 1 november. Butiker förväntas sänka priset på plastpåsar i linje med borttagandet av skatten.
  • Skatten, som infördes 2020, har lett till en minskning av användningen av engångspåsar från 90 till 17 per person och år.
  • Trots prissänkningen är det oklart om försäljningen av engångspåsar kommer att öka, då många kunder nu är vana vid att använda flergångspåsar.

Tre kronor. Så mycket blev skatten på plastpåsar 2020. Sedan dess har användningen på engångspåsar minskat från 90 till 17 per person och år. 

Fredagen den första november togs det omdiskuterade påslaget bort. Frågan är hur priset i butikerna kommer att påverkas?

– Vi kommer att följa marknaden och Willys riktlinjer. Jag tippar på att man sänker priset i takt med att skatten försvinner, det vore konstigt annars, säger Sammi Håkansson, butikschef på Willys Finspång.

undefined
Sammi Håkansson, butikschef på Willys i Finspång, tippar på att man sänker priset i takt med att skatten försvinner.

Kollegan på samma kedja i Norrköping är inne på samma spår:

– Vi kommer sänka våra priser med tre kronor. Då kommer de kosta 3,90 kronor, berättar Malin Andersson, kassachef i butiken på Ingelsta.

Coop Bergslagshallen i Finspång tar bort hela skatten.

– En påse kommer att kosta 3,75. Priserna kommer uppifrån och gäller för alla Coop i Sverige, förklarar butikschef Susanne Stellzel.

undefined
Susanne Stelzl, butikschef på Coop Bergslagshallen i Finspång, säger att hon följer Coops riktlinjer uppifrån.

Även på City Gross i Norrköping följer man de riktlinjer som företaget tagit centralt.

– Vi kommer sänka med de tre kronor, som skatten låg på, säger butikschefen Kjell Lundgren.

Tror du att kunderna kommer att köpa fler påsar?

– Det är svårt att säga om vi kommer sälja fler engångspåsar. Många kunder tar med sig egna påsar när de handlar, säger Kjell Lundgren.

undefined
Flergångpåsar kommer användas fortsatt av många kunder.

ICA är lite annorlunda. Där bestämmer varje enskild butik priset på påsarna. I butiken på Hårstorp i Finspång ska de försöka sälja slut på de plastpåsar de har innan den första november, då de själva måste betala skatt på dessa.

– Jag har inte koll på vad vi betalar för påsarna, men priset anpassas efter marknaden och vad vi betalar. 2,50 kronor tog vi innan skatten kom och nu har det ju gått några år, så jag kan tänka mig att det landar mellan 2,50 och 4 kronor, säger butikschefen Tommy Sandberg.

undefined
Tommy Sandberg, butikschef på Ica Supermarket Hårstorp, vill försöka sälja ut alla påsar innan den första november.

Thomas Österberg är handlare på Kvantum Klockaretorpet i Norrköping. Där har man inte diskuterat eller bestämt påspriset än. 

– Men rimligt är ju att minska priset med skatten, menar han.

undefined
Thomas Österberg är handlare ICA Kvantum Klockaretorpet. Han tycker att det vore rimligt att minska priset med skatten.

Han uppger att de sålt många flergångspåsar, och vet inte om kunderna kommer fortsätta med det eller gå tillbaka till engångspåsar.

– Vi hade en sponsringspåse som kostade tio kronor och det köpte många kunder. Där tjänade olika föreningar pengar på att ha sina märken på påsen och de har hört av sig och vill göra det igen, säger Thomas Österberg.

undefined
Kunder packar varor i flergångspåsar och papperspåsar.

Många kunder vi träffar vet inte om att skatten på engångsplastpåsar försvinner.

undefined
Mia Stridh har många flergångsplastpåsar nu för tiden.

– Jag tror inte att fler kommer köpa dem. Jag själv har många flergångsplastpåsar som jag använder nu. Men engångsplastpåsarna är bra för sopor, säger Mia Stridh som handlar på Mirum i Hageby.

undefined
Gunnar Eklund ser positivt på att skatten på engångsplastpåsar tas bort.

Gunnar Eklund använder även han flergångsplastpåsar.

– Jag tycker det är bra skatten tas bort. Den har varit onödig. Priset kommer bli lägre, vilket jag tror många kommer märka. Samtidigt tror jag att folk har flergångsplastpåsar som de är vana att använda. Så om fler kommer köpa engångspåsarna vet jag inte, berättar han.

Vid en butik på Ingelsta berättar Elisabet Jerrevång om vad hon tycker:

– Jag använder flergångspåsar. Jag vet inte hur det här kommer påverka generellt sett, men jag kommer köra vidare med flergångspåsarna, förklarar hon.

undefined
Elisabeth Jerrevång kommer fortsätta använda flergångspåsar, trots att priset på engångsplastpåsar kommer sjunka.

Skatten infördes i maj 2020 efter ett EU-direktiv mot engångplastprodukter som kom 2019. Enligt Svensk Handel beror förändringen på att regeringen inte anser att skatten fyller något syfte längre, då konsumenterna genomfört en beteendeförändring i användandet av kassar.

Plastpåseskatten

Skatten infördes i maj 2020 efter ett EU-direktiv mot engångplastprodukter som kom 2019.

Skatten hamnade på tre kronor per påse och syftet var att minska antalet engångsplastpåsar. 

Sedan dess har användningen på engångspåsar minskat från 90 till 17 per person och år. 

Enligt Svensk Handel beror förändringen på att regeringen inte anser att skatten fyller något syfte längre, då konsumenterna genomfört en beteendeförändring i användandet av kassar.

Även skatten på tunna plastbärkassar, som oftast används till frukt och grönt, tas bort.

Källa: Svensk Handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!