Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I Sydafrika var temat dövhet och psykisk hälsa

Fyra anställda på Mo gård folkhögskola har under en dryg vecka deltagit i en världskonferens i Sydafrika. Temat var dövhet och psykisk hälsa.
- Vi är ett litet land, men vi ligger långt fram internationellt sett, säger rektorn Michael Karlsson.

Personal från Mo Gårds folkhögskola har deltagit i en världskongress i Sydafrika. Temat var dövhet och psykisk hälsa. Från vänster Cecilia Joge-Johansson, Helena Hellström och Michael Karlsson. Foto: Privat

Personal från Mo Gårds folkhögskola har deltagit i en världskongress i Sydafrika. Temat var dövhet och psykisk hälsa. Från vänster Cecilia Joge-Johansson, Helena Hellström och Michael Karlsson. Foto: Privat

Foto:

FINSPÅNG2005-11-18 06:00
En afrikansk pojke, som varit döv sedan födseln, berättade på konferensen om hur man under hans uppväxt hade försökt bota hans dövhet. Han hade tagits till medicinmän i olika byar, som hade låtit honom dricka allt möjligt. Man hade också stoppat tennisbollar för hans öron. Men han blev inte botad.
- Det var starkt för mig, berättar läraren Helena Hellström, som deltog i konferensen.
Temat i år var dövhet och psykisk hälsa. Förutom Helena och Michael deltog även skolhemmets föreståndare Anders Hellström och kuratorn Cecilia Joge-Johansson.


Späckat program
- Döva personer som inte får rätt utbildning, arbete och sociala sammanhang riskerar att utveckla psykisk sjukdom. Det finns en klar koppling mellan psykisk och fysisk hälsa, kanske mer än för oss hörande, säger Michael Karlsson.
Världskongressen hölls i Worcester utanför Kapstaden i Sydafrika. Totalt deltog 60 länder, varav ungefär hälften var afrikanska. Från Sverige kom 15 personer.
Schemat var späckat med föreläsningar, workshops och olika grupparbeten.
- Det var i pauserna vi hade tillfälle att att möta andra och knyta kontakter, säger Helena Hellström.


Sverige långt fram
De fyra anställda på Mo Gård folkhögskola tog också tillfället i akt att presentera det treåriga EU-projekt som man nyligen har avslutat: moving onwards. Det handlar om livslångt lärande för döva.
Det som alla fyra slogs av är hur långt fram Sverige ligger, jämfört med andra länder.
- Vi ligger väldigt långt fram, det är bara att konstatera, säger rektorn Michael Karlsson.
Det handlar delvis om pengar, men också om synen på funktionshindrade.
- Vi hörde många från Afrika som uttryckte frustration över sin situation, fortsätter Michael Karlsson.
Han och hans kollegor har redan börjat planera inför nästa konferens. Då vill man vara mer aktiva och dela med sig av sitt försprång.
Det här var tredje gången som en världskonferens om dövhet arrangerades. År 2000 var man i Köpenhamn och år 2003 i Österrike. Nästa konferens blir förmodligen i Australien 2007. Bakom konferensen stod ESMHD - European Society for Mental Health & Deafness.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om