I morgon är det premiär för försäljning av Majblomman
Barn som hjälper barn. Det är tanken bakom barnhjälpsorganisationen Majblomman. I morgon, den 12 april, börjar årets majblomma att säljas och i år är den gul.
- Det borde se bättre ut nu än 1907, men ibland funderar man om det är så. Det kanske det gör på flera sätt, men visst finns det många som har det kämpigt, säger Erna Marquardt.
Hon sitter i den ena av två lokalkommittéer för Majblomman i Finspångs kommun. Det är den som finns i tätorten och här är det scouterna (som är mellan åtta och 18 år) i svenska scoutförbundet och nykterhetsrörelsens scoutförbund som säljer majblomman.
Barnen lokalt
- En del är säljglada och andra är det inte, men vi brukar föra ett resonemang om det här ingår i att vara scout. De får blommor i förhållande till hur gamla de är. De yngre får färre blommor att sälja, förklarar Erna Marquardt.
Tanken bakom majblomman är att det ska vara barn som hjälper barn, eftersom de insamlade pengarna också går till just barnen.
- Jag tror att det är många som inte vet att pengarna går tillbaka till barnen lokalt, säger Erna Marquardt.
Det går alltså att ansöka om bidrag från Majblomman hos de lokala kommittéerna. Majblomman kan till exempel ge bidrag till fritidsaktiviteter, handikapphjälpmedel eller semesteraktiviteter för barn och deras familjer. Pengarna används också till forskning om barn och till Majblommans sommargård Galtarö dit barn kan få komma på sommarläger.
Årets majblomma är gul och finns som vanligt i olika modeller, bland annat den med nål och som en dekal. Majblomman börjar säljas den i morgon och säljs fram till 1 maj. Förra året samlade Majblomman in 40 miljoner kronor i landet, och i Finspång cirka 50 000 kronor.
Lokalkommitténs uppgift är att köpa in majblommor och fördela dem till försäljarna, gå igenom ansökningar, dela ut pengar till dem som sökt bidrag samt göra en redovisning till riksorganisationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!