Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De bästa råden från skuldrådgivarna

Skuldrådgivarna Sarah Bruder och Helena Berg möter kommuninvånare med trassliga ekonomiska situationer. "Det gäller att våga höra av sig även när det känns hopplöst, antingen direkt till de man är skyldig pengar, eller till oss så hjälper vi till", säger Helena.

Skuld- och budgetrådgivarna Sarah Bruder och Helena Berg hjälper kommuninvånare som hamnat i ekonomiska svårigheter.

Skuld- och budgetrådgivarna Sarah Bruder och Helena Berg hjälper kommuninvånare som hamnat i ekonomiska svårigheter.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-02-21 08:00

I svårare ekonomiska tider satsar Finspångs kommun på en utökad skuld- och budgetrådgivning. En halvtid har sedan december 2022 utökats med en heltid. Sarah Bruder och Helena Berg är de som möter invånare med ekonomiska bekymmer.

– Det vi har sett sedan nyår är en viss ökning av avbetalningar när det gäller hyror. Vi hjälper till att prata med hyresvärdar och deras inkassobyråer för att få till avbetalningsplaner. Det brukar nästan alltid lösa sig, säger Helena.

undefined
"Det gäller att våga höra av sig även när det känns hopplöst, antingen direkt till de man är skyldig pengar, eller till oss så hjälper vi till", säger Helena Berg.

När en kommuninvånare hör av sig och vill ha hjälp bokar Sarah och Helena in ett fysiskt möte.

– Planen är att vi ska hinna med åtta möten i veckan. Varje möte är 90 minuter. Vi arbetar också förebyggande på olika sätt. Det kan till exempel röra sig om att besöka familjecentralen för att prata ekonomi med barnfamiljer, förklarar Sarah.

Duon berättar att äldre människor kan ha svårt att hänga med i dagens samhälle.

– Det är för mycket att hålla reda på. Olika avtal, bundet eller rörligt och vad som är bäst att göra. Världen går helt enkelt lite för snabbt för många, vilket kan göra att personen i fråga hamnar i ekonomiska svårigheter, berättar Helena.

undefined
"Vi hjälper till i hela processen när någon söker skuldsanering", säger Sarah Bruder.

Även yngre människor söker sig till kommunens skuldrådgivare.

– De vill mer ha tips hur de ska agera. Det kan röra sig om frågor gällande skuldsanering. Kan man bo i hus och få skuldsanering? I dag finns ibland den möjligheten. Vi hjälper till i hela processen när någon söker skuldsanering, säger Sarah.

Hur ska man då prioritera om pengarna inte räcker till?

– Använd Hem-modellen. Hyra, el och mat. Det går inte att betala av på ett lån och strunta i hyran. Hyran måste alltid betalas först, annars riskerar du att bli hemlös, poängterar Helena.

Finns det inte en skam i att inte kunna göra rätt för sig, att den skuldsatte kör vidare och låtsas som att ingenting har hänt?

– Visst kan det vara så, men orkar personen inte ta kontakt direkt med företaget de ligger efter med betalningar till så uppmanar jag dem att höra av sig till oss. Vi får då en fullmakt från den som kontaktar oss och hjälper till med samtal. Många människor tycker det är jobbigt att förhandla och blotta sig själva, berättar Helena.

undefined
"Använd Hem-modellen. Hyra, el och mat. Det går inte att betala av på ett lån och strunta i hyran. Hyran måste alltid betalas först, annars riskerar du att bli hemlös", säger Helena Berg.

Den kommunala hjälpen med skuld- och budgetrådgivning är gratis och väntetiden är max fyra veckor från att du hör av dig tills du får träffa Sarah eller Helena.

– Oftast går det snabbare än så, men ingen ska behöva vänta längre än fyra veckor. Just nu har vi 21 pågående ärenden, säger Sarah.

– Vi blir lite av samtalsterapeuter. Vi dömer inte någon för att de tagit konstiga ekonomiska beslut. Däremot försöker vi förklara och informera om hur personen ska göra nu och framöver för att få en budget i balans, förklarar Helena. 

undefined
Sarah Bruder och Helena Berg är kommunens skuld- och budgetrådgivare.

Hur gör ni själva för att tänka ekonomiskt?

– Jag har två konton, där jag snabbt via en app på telefonen för över när jag behöver pengar till lunch och handling i affären. Det gör att jag aldrig har så mycket pengar på mitt "köpkonto" och tänker till varje gång innan jag för över pengar. Risken för impulsköp minskar, säger Helena Berg.

– Att göra en budget är bra, och försöka plocka bort något som är onödigt. Är det nödvändigt att ha tre abonnemang till tv:n? Själv använder jag knappt torktumlaren längre, släckt all utebelysning och sänkt innetemperaturen, berättar Sarah Bruder.

152,5 miljoner i skulder

Vid årsskiftet 2022/2023 hade 798 personer (304 kvinnor och 494 män) som var folkbokförda i Finspång skulder hos Kronofogden. Jämfört med samma tid förra året är det en ökning med 38 personer.

Den sammanlagda skulden som de 798 personerna hade hos Kronofogden vid årsskiftet 2022/2023 var 152,5 miljoner kronor. En ökning med 12,4 miljoner kronor jämfört med året innan.

302 personer, 122 kvinnor och 180 män, i Finspång hade vid årsskiftet löneutmätning.

Källa: Kronofogden

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!