I kommunens byggtjänst i 80 år
FINSPÅNG: Cirkeln sluts för Jan-Erik och Bengt på Plan - och bygglovsavdelningen i Finspångs kommunhus. 1967 började de i kommunens tjänst. Då i den gamla "Majorsvillan". Dagens kommunhus stod färdigt först ett par år senare. Nu renoveras det och de anställda flyttar ut igen.
Tillsammans har de jobbat i nära åttio år i Finspångs kommun. Jan-Erik Kjellgren som byggnadsinspektör, Bengt Svanqvist som planeringschef. Foto: Ann Björling
Foto:
- Vi började båda den 8 maj 1967, berättar dom. Du kan tänka dej vilken utveckling vi varit med om sedan vi började
Andra tider
Sedan dess har de sett Finspång växa fram till vad det är idag. Nya lagar och förordningar har passerat, förändringar och nya byggnationer gjorts. Då såg inte Finspång alls ut som det gör nu. Kommunhuset mitt i city fanns inte. Det stod klart i krokarna av decennieskiftet 69-70. De olika förvaltningarna låg istället utspridda lite här och var i Finspång.
- Vi började i "Majorsvillan", berättar Bengt. Då gick tåget fortfarande här inne i centrum.
Själva Fastighetskontoret och kommunens telefonväxel låg i det gamla kommunalhuset på Vallonvägen.
- Ja det var andra tider då, minns Jan-Erik och plockar fram några gamla bilder från den tiden.
Bilderna föreställer ett luciatåg i spexets tecken. De visar två mycket yngre herrar Kjellgren/Svanqvist i luciamundering.
- De kvinnor som var anställda på kontoret fick hålla till i källaren i huset, bland illaluktande kopieringsvätskor och annat. Vi män höll till på övervåningen, med öppen spis och andra bekvämligheter, berättar Jan-Erik.
Det var som sagt andra tider då.
Många bostäder
Sedan dess har Finspång växt. Då i slutet av 60-talet planerades för förlängningen av Viggestorp, och Nyhemsområdet var på gång. Hårstorp fanns inte heller ännu, men var i planeringsfasen. Svälthagen hade man just färdigställt. En del av det området revs senare.
- Det var lite synd. Vad jag minns hade de kostat på det området en del, säger Bengt.
Bostadshusen har sen bara blivit fler under de fyrtio år som förflutit. Faktum är att hela Hårstorp, Nyhem och Mellan-grind har tillkommit under Jan-Eriks och Bengts vakande öga.
- Mitt första uppdrag för kommunen var att titta på översikten av Hårstorpsområdet, säger Bengt.
Flera av kranskommunerna runt om slogs också ihop med Finspång, bland annat tillkom Skedevi och Hällestad.
- Det var så i hela Sverige då på 70-talet. Finspång var inget undantag.
Industrinavet
Industrin har under alla år varit navet i Finspång. Olika företag har både kommit och gått. I dess kölvatten har skolor, kulturbyggnader och fler bostadsområden byggts. Själva hjärtat i staden ligger naturskönt och vackert nere vid slottsområdet. Ett område som bytt namn från Svenska Metallverken, till Stal, till bara "Industrierna" i folkmun.
- Fast på vår tid hette det Gränges, säger Jan-Erik.
Området har expanderat enormt sedan dess.
- Problemet med industriområdet är att det ligger "mitt i smeten", säger Bengt. Det är svårt att få plats för parkering för alla.
På 70-talet pågick också den stora kärnkraftsutbyggnaden i landet. I Finspång fanns ungefär 25 000 innevånare och man planerade för 40 000 hushåll. I samma veva byggdes även Norrmalmsområdet ut. Idag planerar man för ytterligare utbyggnad av bostadsområden. Hela Hårstorp ska byggas ut. I Kolstad som ligger på gränsen till Norrköping och i Melby har kommunen köpt mark för att bygga på. Där planeras för ett 25-tal nya bostadshus.
- Förhoppningsvis kan vi locka folk att flytta dit, och betala kommunalskatt i Finspångs kommun. Det är billigare villapriser här, säger Jan-Erik.
Finspång attraktivt
Dagens Finspång är attraktivt för företag att etablera sig i. Och mer attraktivt att bo i. Den trenden är tydlig. Och i framtiden kan det även kan bli tal om en utbyggnad av centrum. För närvarande planeras ett nytt industriområde på Hårstorpsområdet norr om riksväg 51. Flera småföretag har växt ur sin kostym och behöver nya lokaler. Ett exempel är KL Industri i Grytgöl som ska flytta in till Finspång när bygget står klart. Att den nya vägen mellan Norrköping och Finspång snart är klar, underlättar kraftigt för pendling mellan de båda städerna.
- Vi hoppas naturligtvis att Finspång fortsätter att expandera och befolkningsökningen fortsätta.
Cirkeln sluts
För tillfället står dock ett annat projekt för dörren. Kommunhuset ska genomgå en omfattande restaurering. Det närmare 40 år gamla huset har en ålderdomlig ventilation, och är byggt med asbest. En sanering som kommer att kosta 9 miljoner. Man ska även renovera och handikappanpassa huset ordentligt.
- Vi har varit med om att flytta in i huset, nu är vi med om att flytta ut igen, skrattar Jan-Erik. Så cirkeln sluts.
Renoveringen planeras ta ett och ett halvt år. Under tiden kommer Finspångs Kommuns alla förvaltningar att vara utspridda på olika ställen i stan. Precis som då för nästan fyrtio år sedan.
- Jag går i pension där i krokarna, så det är tveksamt om jag kommer att vara med om att flytta in igen, säger Jan-Erik.
"Lillpojken" Bengt Svanqvist är två år yngre, och lär få uppleva ytterligare en flytt till.
- Ja, för min del kommer det nog att bli ett par år när det är klart.