I fokus: Bergsbrukets historia
Bergsbrukets historia står i fokus i dag och i morgon när Jernkontorets bergshistoriska utskott har höstmöte i Finspång. Mellan 60-70 personer deltar.
Olle Hörfors som föreläste om länets norra bergslag, Martin Fritz som berättade om kanoner av gjutjärn, Orvar Nyquist, ordförande i bergshistoriska utskottet och Maths Isacson som föreläste om vallonforskningen. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
Varje år har bergshistoriska utskottet ett höstmöte, som i år var förlagt till Finspång. I mötte deltar folk från universiteten i Göteborg, Stockholm och Uppsala, museifolk, arkeologer, före detta verksamma i stålindustrin med flera. Mötet hade även samlat deltagare från Belgien och Finland.
Slottet
Även lokala förmågor deltog, bl a Ragnar Ekbom som planerat de studiebesök som genomfrös i dag, fredag.Gårdagen inleddes med lunch, därefter startade föreläsningarna som ägde rum på Finspångs slott.
- Vi ägnar oss åt historia, sade berghistoriska utskottets ordförande Orvar Nyqvist, men vi ska komma ihåg att stålindustrin i Sverige är livaktigare än någonsin. Den producerar mer stål än någonsin tidigare, trots att branschen inte längre sysselsätter mer än cirka 20 000 personer. Som mest var det 60 000. Förklaringen är bl a den tekniska forskningen och utvecklingen.
Därefter var det dags för Martin Fritz från Göteborgs universitet att tala om historien om tillverknigen av gjutjärnskanoner, där Finspång som bekant en gång i tiden var en av de ledande orterna.
- Holländskt kapital och svensk malm var förutsättningarna för kanontillverkningen, sade han bl a.
Studiebesök
Mats Isacsson från Uppsala universitet talade om vallonforskningen. Luc Courtois från Belgien talade om den belgiska forskningen kring vallonernas emigration till Sverige.
Olle Hörfors och Lena Berg från länsmuseet i Linköping talade om den norra bergslagen i Östergötland medan Åsa Ahrland från lantbruksuniversitet i Alnarp föreläste om trädgårdar och parker. Visning av slottet och besök på Bruksmuseet avslutade programmet.
I dag blir det närstudier i Finspångs omnejd. Besök i Lotorp, på Börgöls bruk, Hävla hammarsmedja och Hävla kvarn genomförs på förmiddagen. På eftermiddagen blir det visning av Bårstorps hyttlämningar och Storgruvan i Hällestad m m.