I Finspång har männen makten
FINSPÅNGDet är männen som har makten i Finspångs kommun.Det visar en undersökning som TV4 Öst låtit göra och i ett av Statistiska centralbyråns nyligen publicerat jämställdhetsindex hamnar Finspång på plats 172 av landets samtliga 289 kommuner.
Inom politiken, kommunfullmäktige, finns fler kvinnor, men i flera kommuner är männens inkomster mycket högre än kvinnornas.
<b>Dåligt med pappaledighet</b>
Dessutom kan det även vara så i de mest jämställda kommunerna att papporna är dåliga på att ta ut föräldraledighet, framförallt när det gäller vård av sjukt barn.
För kommuner som ligger sämst till är några av kännetecknen att andelen med låga inkomster är stor, hög ohälsa och att unga kvinnor i större utsträckning än unga män flyttat från kommunen. Däremot är skillnaden inte lika klar vad det gäller föräldrapenningen.
<b>Fyra i Östergötland</b>
Mest jämställd kommun är Upplands-Väsby, sämst är Pajala. Vadstena kommun är mest jämställd i Östergötland på plats 77, sedan kommer Linköping 91, Åtvidaberg 151, Finspång 172, Söderköping 175, Norrköping 181, Ydre 200, Mjölby 204, Motala 250, Ödeshög 266 och Boxholm 275.
I undersökningen som gjorts av TV4 Öst framgår det bland annat att kommunstyrelsen består av 16 män och endast 6 kvinnor, att 270 män är anställda i kommunen och 1245 kvinnor.
Finspångs kommun har en särskild handlingsplan för hur utsatta kvinnor ska hjälpas men att det saknas både en särskilt samordnare och en gen kvinnojour.
<b>Alltid aktuellt</b>
Anita Lindström är tjänsteman och handläggare när det gäller jämställdhet i Finspångs kommun och hon är medveten om att det finns mycket att göra för att göra kommunen mer jämställd.
- Det går sakta men framåt och när det gäller de stora frågorna som är sysselsättningsgrad och lön så är det frågor som ständigt är aktuella och som alltid diskuteras, säger hon.
<b>Svårt att rekrytera</b>
Det svåraste för att få en större jämlikhet inom kommunen är enligt Anita Lindström rekryteringen till tjänster.
- Män söker sig helt enkelt inte till vården eller skolan även om det finns undantag. Vi kan ju inte tvinga folk. Det vi kan göra är att lyfta frågorna, vilket vi ständigt gör bland annat genom utbildning kring jämställdhet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!