Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I den här styrelsen sitter bara kvinnor - och så Åke

Det är ont om kvinnor i bolagsstyrelser. Men i Metalls fackklubb på Samhall finns bara tjejer - och så Åke.

Kvinnodominerad styrelse. Sirpa Sallinen, Solbritt Österberg, Åke Stenberg, Mary Magnusson och Monica Andersson anser att kvotering är nödvändigt för att styrelserna ska bli jämställda.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Kvinnodominerad styrelse. Sirpa Sallinen, Solbritt Österberg, Åke Stenberg, Mary Magnusson och Monica Andersson anser att kvotering är nödvändigt för att styrelserna ska bli jämställda. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-12-02 06:00
Klubbstyrelsen består av Mary Magnusson, Solbritt Österberg, Monica Andersson som är ordförande, Sirpa Sallinen och Åke Stenberg. Ett gäng som har nära till skratt och som har sina funderingar kring det här med att kvotera in kvinnor i olika styrelser.
- Att kvotera är den enda vägen att gå, annars kommer styrelserna fortsätta vara mansdominerade, säger Åke och får medhåll av de andra.
Han menar att män väljer män av vana.
- Man känner nån som känner nån som man spelar golf med, det är inte svågerpolitik men fungerar på nästan samma sätt.

Marktjänst A & O
Att det finns så få kvinnor i framförallt bolagsstyrelser har man lite olika förklaringar på, men man är rätt överens om att vilkoret för att kvinnor ska ha möjlighet att ta såna uppdrag är att någon annan sköter marktjänsten.
- Jag minns när jag var på en veckas grundutbildning, första dagen ringde barnen och sa att det kom brunt vatten, andra dagen att det var hål under diskbänken, tredje dagen att det blivit hål i vardagsrumsgolvet. Då var det rätt nervöst att sitta på kurs, säger Monica som var ensam med sina fyra barn.
Och det är nog så det ser ut för många kvinnor, även om de lever tillsammans med en man. I alla fall i 40-talisternas liv.
- Den yngre generationen har en annan syn, man delar mer på allting, säger Åke.

Bromskloss
De tror också att det är först när 40-talisterna går i pension som en verklig förändring kan komma till stånd.
- Fast nu har ju fler bolag börjat inse att alla tjänar på en blandning av män och kvinnor, men jag tror att det kommer att bli svårare i de stora bolagen där styrelseledamöterna tjänar mycket pengar, säger Solbritt.
Och frågan kanske också är om kvinnor har samma behov som män av att styra och bestämma.
- Kvinnor är mer måna om att alla ska få ta del av samtalen, en man är mer rakt på sak.
- Kvinnor går en mjukare väg där alla känner sig nöjda och ingen blir överkörd, säger Solbritt.
Sen pratar de lite om det här med att ha en fin yta när det gäller jämställdhet och så kommer de in på hur statsministern behandlar kvinnor och kommer fram till att det inte är så svårt att ta in kvinnor om man bara tar in de som man kan styra.

Spegla verksamheten
Att kvotering är enda sättet att få en jämställd representation i styrelserna har de bestämt sig för, men hur kvoteringen ska gå till är en svårare fråga.
- Om man tar textilindustrin som nästan bara består av kvinnor, ska det då sitta hälften män i den styrelsen?
Själva tycker de att majoriteten kvinnor i den egna klubbstyrelse speglar verksamheten och könsfördelningen på Samhall på ett bra sätt, och att en blandning av män och kvinnor i styrelser är det bästa sättet att arbeta på.
- Jag tror att det finns många kvinnor runt om som är kompetenta för styrelseuppdrag, vi har bara lite för svag lampa i ficklampan när vi letar efter dem, säger Åke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om