Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I dag får han domen - vård eller fängelse

Har den 23-årige mannen som gjort sig skyldig till fyra våldtäkter i Finspång en allvarlig psykisk störning eller inte?
Olika undersökningar av 23-åringens psykiska hälsa har gett olika resultat. Eva-Marie Laurén, specialist inom psykiatri och rättspsykiatri på Huddinge sjukhus, anser att 23-åringen kan vara ett svårbedömt gränsfall.

FINSPÅNG2004-04-20 06:00
Förra veckan kom Socialstyrelsens rättsliga råd med sitt yttrande, där man ansåg att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning och inte heller gjorde det vid brottstillfället. Yttrandet kommer att få stor betydelse när det idag är dags att bestämma vad 23-åringen ska få för straff. Det rättsliga rådets yttrande gör att 23-åringen troligtvis döms till fängelse. Ett straff på mellan två och åtta år kan då bli aktuellt.

Ett gränsfall
En tidigare rättspsykiatrisk undersökning visade dock att 23-åringen hade en allvarlig psykisk störning och att han därmed inte skulle kunna dömas till fängelse, utan endast till vård. Två mindre undersökningar av 23-åringens psykiska hälsa, så kallade paragraf 7-undersökningar, som gjordes dessförinnan kom också fram till olika resultat.
Eva-Marie Laurén, som bland annat varit med och gjort den rättspsykiatriska undersökningen av Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic, säger att det ibland är mycket svårt att avgöra om en person har en allvarlig psykisk störning eller en mindre psykisk störning. Det kan göra att olika undersökningsläkare kommer fram till olika resultat, som i fallet med 23-åringen.
- Jag skulle kunna tro att det rör sig om ett sådant gränsfall, säger Eva-Marie Laurén.

Domstolen avgör
Förra året gjordes 688 rättspsykiatriska undersökningar i landet. Av alla de rättspsykiatriska undersökningar som görs varje år prövas fyra till fem procent av Socialstyrelsens rättsliga råd. I ungefär hälften av de fall rådet prövar, det vill säga två till två och en halv procent av det totala antalet rättspsykiatriska undersökningar som görs, kommer man fram till ett annat resultat än vad den rättspsykiatriska undersökningen tidigare gjort.
Enligt Eva-Marie Laurén brukar domstolen rätta sig efter rådets yttrande. Men ytterst är det Norrköpings tingsrätt som ska avgöra vilket undersökningsresultat som ska gälla i 23-åringens fall. En inte helt enkel uppgift.
- Det kan förekomma ibland i svåra frågor att sakkunniga kommer fram till olika ståndpunkter, säger rådmannen Mats Orstadius som är domare i målet. Det är ändå jobbet, ibland måste man fatta beslut i svåra frågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!