Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I dag beslutas om dagkirurgin

I dag kan dagkirurgins framtid avgöras. Förslaget som landstingsstyrelsen ska behandla i dag är det samma som presenterades i augusti.
I det finns avveckling av dagkirurgin i Finspång med.

Avvecklas deras arbetsplats?  Frågan om hur dagkirurgin ska organiseras i framtiden, finns på landstingsstyrelsens dagordning i dag.
Foto: Titti Olovsson/arkiv

Avvecklas deras arbetsplats? Frågan om hur dagkirurgin ska organiseras i framtiden, finns på landstingsstyrelsens dagordning i dag. Foto: Titti Olovsson/arkiv

Foto:

FINSPÅNG2005-09-27 06:00
Det var i slutet av augusti som det blev känt att den dagkirurgiska mottagningen i Finspång hotas av nedläggning. Landstingsdirektör Åke Rosandher lade fram förslaget, som bygger på en översyn av dagkirurgin i hela länet som har gjorts av den externa kirurgen Anders Thulin.
Omorganisationen av dagkirurgin har varit uppe på den centrala förhandlingsgruppen i landstinget. Där sitter representanter för de fackliga organisationerna och landstingsledningen.
Maria Ljung, Vårdförbundet, säger att organisationsförändringen inte går att stoppa.

Norrköping centrum
- Det finns en viljeinriktning att göra detta från landstingets sida, men man har inte sagt något datum. Det vi har fört fram är att vi vill att personalens kompetens ska tas tillvara vid en förflyttning och att personalen får vara delaktig. Om personalen har synpunkter och idéer ska dessa tas tillvara.
Förslaget som politikerna ska behandla i dag innebär bland annat att Norrköping ska vara huvudort för dagkirurgin i länet. Det medför dagkirurgin i Finspång avvecklas, att verksamheten vid US i Linköping reduceras och att Motala lasarett tar hand om gynekologisk dagkirurgi. I förslaget finns också med en skrivning om att viss del av dagkirurgin även i fortsättningen ska förläggas "hos extern entreprenör." Detta har vänsterpartiet reagerat emot.
I förslaget står ingen konkret tidpunkt nämnd för när organisationen ska vara genomförd.

Otillräckliga lokaler
Landstingsstyrelsen har 17 ledmöter. Socialdemokraterna har sju mandat, de fyra borgerliga partierna har tillsammans åtta, vänsterpartiet har ett och miljöpartiet har ett mandat.


En anledning till förslaget att avveckla i Finspång, är att man anser att verksamheten här inte är långsiktigt utvecklingsbar, som det heter. Bland annat beroende på otillräckliga lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om