Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyresgästernas ilska mot rivningshotet

Uteplatserna på Hårstorpsvägen har stått där i 37 år, men de saknar bygglov och ska rivas, när Vallonbygden vill rusta upp området. Hyresgästerna rasar mot de nya planerna.

Hyresgäster på Hårstorpsvägen, Finspång kommer få sina uteplatser rivna av Vallonbygden. Hyresvärden som tidigare givit medgivande till uteplatserna i årtionden, påstår att de saknar bygglov idag. Längst fram till vänster: Riva Binakaj, Sune Ljung och Taina Valtanen.

Hyresgäster på Hårstorpsvägen, Finspång kommer få sina uteplatser rivna av Vallonbygden. Hyresvärden som tidigare givit medgivande till uteplatserna i årtionden, påstår att de saknar bygglov idag. Längst fram till vänster: Riva Binakaj, Sune Ljung och Taina Valtanen.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2021-04-28 07:30

Det jäser bland hyresgästerna i Vallonbygdens lägenheter på Hårstorpsvägen. I ett brev har Vallonbygden förklarat att de planerat att riva samtliga altaner på området röda Hårstorp för att ersätta dem med nya uteplatser. Det är en del av ett större projekt för att ge området ett enhetligt lyft.

– 34 altaner handlar det om. I 37 år har de stått här och så ska de rivas. Det är helt otroligt att det får gå till så, säger hyresgästen Sune Ljung som också är hyresgästföreningens representant på området.

En bakgrund till upprustningen är att Finspångs kommun har fått in flera anmälningar om uteplatserna på området. Kommunen har granskat flygfoton och hittat minst 20 stycken olovliga tillbyggnader, som skett mellan 2008–2019. I ett brev från kommunen till Vallonbygden som är fastighetsägare, framgår det samtidigt att tillbyggnader utan bygglov, äldre än tio år, är preskriberade. De omfattas inte av rivningsbeslut.

Hyresgästerna berättar om rivningshotet, som de upplever är ett intrång i deras boendemiljö. De flesta är byggda 1984. Sedan har de flesta hyresgäster kompletterat. Byggt till, byggt ut, lagt till vindskydd, tak och avskärmningar bland annat. Många gånger med Vallonbygdens goda minne.

Riva Binakaj har bott på området i 30 år.

– Jag frågade Vallonbygden och berättade att jag ville bygga ett litet tak över uteplatsen. De sa att det var ok, men att jag fick betala för allt själv. Min man har haft stroke, han måste komma ut lite på dagarna men vill inte sitta så utsatt. Jag har köpt, målat och betalat för allt. Nu ska det bara tas bort, säger Riva.

Husombud för Hyresgästföreningen Sune Ljung har själv hjälpt till att bygga många av uteplatserna. Han är frustrerad över Vallonbygdens planer. 

Sune, Riva och Taina visar upp en av de nya uteplatserna med marksten och omgivande tujor.  

En modell som är tänkt att ersätta samtliga altaner, anpassade efter gällande bygglovsnormer.

– Det här är inte bra. Öppet så du blåser bort. På norrsidan, som den här ligger på, får du inte en endaste liten solstråle, säger Sune Ljung.

Vad tycker ni bör göras eftersom det saknas bygglov?

– Det går inte att göra ett dugg egentligen, men jag är övertygad om att det ligger någon form av bygglov i kommunens arkiv. Inte bygger man 34 altaner utan det? Så dum kan jag inte tänka mig att någon är, säger Sune Ljung.

Karta: Hårstorpsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!