Listan på fel och brister som inte hyresvärden har åtgärdat kan göras hur lång som helst. Här kommer ett axplock: Fukt-och mögelskador, trasiga dörrar, persienner som inte går att dra upp, avsaknad av dörrhandtag, otäta fönster, läckande diskmaskin, lösa eluttag, otät våtrumstapet, hål i golven, silverfiskar med mera.
– Det finns hur mycket som helst och hela tiden händer det nya grejer. Vi har tvingats stänga av två rum som det inte går att vistas i. Mina barn får sova inne hos mig. Men det är kallt i hela lägenheten och sängkläderna blir fuktiga på grund av dålig ventilation. Det är som att bo i en husvagn, berättar Victoria Larsson som har bott i sin femrummare sedan september 2013.
Hon visar en tapet som ramlat ned och en altandörr som inte går att stänga. På de flesta innerdörrar saknas det handtag.
– Här är golvet så buktat att det inte går att få upp dörren eftersom den ligger mot golvet, när det sedan inte finns några handtag så är det inte lätt att komma ut och in, förklarar Victoria.
Egentligen vill hon inte bo kvar, men har just nu inget val.
– Jag ska börja arbeta som timvikarie inom hemtjänsten, i nuläget har jag försörjningsstöd och då går det inte att få ett nytt kontrakt någon annanstans när jag inte kan visa att jag har ett arbete, säger Victoria.
Hon har fått besked om att hennes hyra ska höjas från 8 470 kronor till 9 500 kronor i månaden.
– Det är inte värt att bo här. Jag har tröttnat på att be om hjälp av hyresvärden. De säger att de ska komma, men dyker aldrig upp, till sist ger man upp, konstaterar Victoria.
Tidningen besöker två lägenheter till och möts av ungefär samma syn. Väninnorna Susanne Pirttijärvi och Maria Takamaa bor grannar i en av uppgångarna.
– När vi duschar hos oss, rinner vatten ned via väggen till Susanne och orsakar fuktskador. Vi har påtalat sprickan i våtrumstapeten, som bara blir större och större i flera år, men inget händer, förklarar Maria.
De visar garderobsdörrar som är skeva och inte går att stänga och hål i väggar som inte är åtgärdade. I Susannes kök hänger köksluckorna på trekvart och handtagen är i många fall lösa.
– Vattnet är en historia för sig. Hur mycket man än låter det rinna så är det ljummet och i duschen kan man skålla sig fast vredet står på max kallvatten. Vi försöker att koka dricksvattnet, men barnen har inte alltid tid med det, berättar Susanne.
Maria och Susanne, som även de bor i varsin femrummare, bekräftar Victorias upplevelse.
– De säger att de ska komma och åtgärda olika fel, men oftast dyker de inte upp. I vinter har det bara varit 16-17 grader i vissa rum eftersom elementen inte fungerat som de ska. Då får vi ta in barnen i vår sängkammare, fast de är så stora att de vill sova själva, säger Susanne.
Den väntade hyreshöjningen på över 900 kronor i månaden känns i deras ögon helt orimlig.
– Ja, det är klart. Jag har förmodligen inte ens råd att bo kvar, vilket är synd för vi har så jäkla bra sammanhållning bland grannarna. Men det är inte kul när vi ska behöva leva i den här skiten, berättar Susanne och får medhåll från Maria.