Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SM-vinnarens resa tillbaks till livet: "Viktigt att de finns"

Han fick ryggmärgsskador och sepsis och var nära att dö. Men med hjälp av rehabmedicinska avdelningen i Finspång kom han tillbaks till livet. "Det vore katastrof om avdelningen stängs", säger Johan Östberg.

Så här såg det ut förra sommaren när Johan Östberg rehabtränade vid rehabmedicinska avdelningen i Finspång, under ledning av undersköterskan Karin Kratz.

Så här såg det ut förra sommaren när Johan Östberg rehabtränade vid rehabmedicinska avdelningen i Finspång, under ledning av undersköterskan Karin Kratz.

Foto: Börje Gavér

Finspång2024-05-26 01:00

Nyheten i korthet

  • Johan Östberg, tidigare SM-vinnare i styrkelyft, fick hjälp efter allvarliga ryggmärgsskador och sepsis av rehabmedicinska avdelningen på Vårdcentrum i Finspång.
  • Region Östergötland överväger att stänga rehabiliteringsavdelningen, något som Östberg menar vore katastrofalt då den inte bara hjälpt honom, utan även patienter från hela landet.
  • Efter sin rehabilitering kan Östberg nu gå med hjälp av rollator och kryckor, och han planerar att installera handgas i sin bil för att kunna köra igen.

Nyligen berättade vi att Region Östergötland kan stänga rehabmedicinska avdelningen vid Vårdcentrum i Finspång.

Vid avdelningen får patienterna intensiv träning under flera veckor med hjälp av ett rehabiliteringsteam bestående av flera olika professioner. 

En som vårdats på rehabmedicinska avdelningen är Ljusfallshammarsbon Johan Östberg.

– Jag kunde inte ens sitta på sängkanten, utan att ramla omkull. Nu kan jag gå med rollator och kryckor. Utan hjälpen från rehabmedicinska teamet hade jag fortfarande legat ner, säger Johan Östberg.

undefined
Så här såg det ut förra sommaren när Johan Östberg rehabtränade vid rehabmedicinska avdelningen i Finspång, under ledning av undersköterskan Karin Kratz.
undefined
Johan Östberg i samband med bassängträning i Linköping.

59-åringen lyfter fram att det är en avdelning, där patienter från olika delar av landet vårdas.

– Det är väldigt viktigt att den här vården finns kvar. Den har hjälpt mig och andra så mycket. Det vore illa om den försvinner. Det är inte bara folk från Finspång, utan även från andra län som vårdas där. Det är även en bra avlastning för Vrinnevisjukhuset.

Johan har vunnit SM-guld i styrkelyft, men efter en motorcykelolycka fick han ryggmärgsskador.

– Jag var med om en motorcykelolycka för tolv år sedan. Senare fick jag infektion i ryggmärgen, som orsakade organkollaps i oktober 2022. Jag låg på sjukhus i två veckor och var nära att dö. Jag har en högerfot som bara hänger, säger Johan Östberg.

undefined
59-åringen tar i för fullt vid fysträningen.
undefined
Region Östergötland planerar att stänga rehabmedicinska avdelningen vid Vårdcentrum i Finspång.

Han har en bakgrund som han tror hjälpt honom en hel del.

– Jag blev svensk mästare i styrkelyft 1998 i Dalarna, när jag tävlade för Finspångs Atletklubb. Det var mitt stora mål. Jag har haft nytta av mina muskler, den vinnarskalle jag har och den hårda träning jag lagt ner under många år. Men det är jobbigt att ligga på elitnivåträning under många år.

Johan påpekar att hans läkare inte hade sett något liknande tidigare.

– Han hade aldrig sett någon med så trasig rygg, som samtidigt var så kraftigt byggd.

undefined
"Pingis är bra för motoriken och balansen", konstaterar Johan Östberg.

Sedan en tid tillbaka åker han till Universitetssjukhuset i Linköping för fortsatt vård.

– De har ett helt team som är experter på ryggmärgsskador. Jag åker dit minst en gång i veckan.

Han glömmer inte rehabmedicinska avdelningen i Finspångs hjälp under sju intensiva träningsveckor.

– Det vore väldigt olyckligt för mänskligheten om avdelningen läggs ner. Det är dessutom så fina lokaler. Många som får sepsis förlorar kroppsdelar, jag har alla kvar. Nu planerar jag att sätta in handgas, så att jag kan få möjlighet att köra bil, konstaterar Johan Östberg.

Karta: Vårdcentrum Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!