Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

HVB-hem larmar om drogpåverkade unga

Sex gånger har personal på ett avkommunens HVB-hem för ensamkommande slagit larm om drog- och alkoholpåverkade ungdomar. Vid två tillfällen har polisen genomfört husrannsakan.

Annica Ottosson, socialchef i Finspångs kommun, ser allvarligt på händelsen.

Annica Ottosson, socialchef i Finspångs kommun, ser allvarligt på händelsen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2017-06-28 11:00

– Vi ser givetvis väldigt allvarligt på det här och har därför gjort en lex Sarah-anmälan.I fyra av fallen vill vi understryka att det handlar om misstankar, i de andra två fallen har polis varit på plats så

där är vi säkra, säger socialchef Annica Ottosson, Finspångs kommun.

Det handar om ett av de tre HVB-hemmen för ensamkommande barn och ungdomar som kommunen driver. Här bor pojkar i åldern 14–18 år. Det var under våren som personal vid sex olika tillfällen

fattade misstankar om att några boende var påverkade av alkohol och droger.

Det första fallet uppdagades i februari och det senaste i april. Vid två av tillfällen har polis således varit på plats och genomfört kroppsbesiktningar och husrannsakan.

Det är i de fallen som det med klarhet går att fastställa att misstankarna stämt.

– Vi i verksamheten får ju inte kroppsvisitera eller begära att få titta igenom ungdomarnas tillhörigheter, såvida de inte själva går med på det. Men vi har otroligt kunnig personal med lång erfarenhet

som har kunskapen att se om de är påverkade. Många av de anställda har dessutom högskoleutbildning, tillägger Annica Ottosson.

Vet ni om droger förts in på boendet kontinuerligt?

– Det viktigaste för oss i det här fallet är att konstatera att det funnits påverkade ungdomar här och vi har ju som sagt inte befogenhet att visitera.

Annica Ottosson betonar åtskilliga gånger att man ifrån kommunens sida ser väldigt allvarligt på det inträffade. Och i lex Sarah-anmälan lyfts också konsekvenserna fram att det kan finnas

en risk för de övriga boende och för personal då ”individen i ett påverkat stadie kan vara och upplevs som oberäknelig”.

– Vi vidtar nu alla åtgärder som går och har redan ändrat rutiner för externa besök. Från och med nu är det inte tillåtet för dem att ha några externa övernattningar. Och det är synd, för meningen är

ju att de ska bo under hemlika för hållanden, men för oss är det viktigt att alla som är här ska känna sig trygga, tillägger hon.

För att ytterligare stärka tryggheten kommer personalen att vidareutbildas och komplettera för att bland annat kunna hålla stödjande samtal med ungdomarna.

Vidare görs en översyn av rutiner för när polis ska tillkallas och hur man ska tillämpa provtagning för att fastställa missbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!