Huvudlöss - en ständig plåga
Förr sålde apoteket i Finspång lusmedel i perioder. Numera säljs det hela året runt. - Det verkar som det är lusepidemier för jämnan, säger apotekstekniker Ingalill Olsson.
Ingalill Olsson på Apoteket i Finspång säljer lusmedel så gott som varje dag numera. "Vi byter hela tiden ut våra preparat eftersom folk blir resistenta", säger hon. Foto: Malin Perk
Foto:
- Förr var det ofta stor åtgång på dessa medel i samband med skolstarten. I dag säljs det hela tiden.
Det verkar som huvudlössen i Finspång aldrig försvinner.
- Märkligt. Det är tydligen svårare att få bukt med lössen numera, säger Ingalill Olsson.
Även på Hälsokosten har man sålt mer luspreparat det senaste året.
- Det märks väl när ett dagis drabbas. Då kommer det många på samma gång, säger Jan Andersson.
Kraftig försäljning
Men även här säljs preparaten hela året, numera.
Ett av Hälsokostens storsäljare är en ny elektrisk luskam som stöter bort lössen.
- Apparaten stannar när den stöter på en lus, berättar Jan Andersson.
Jan Andersson är dock inte säker på om den ökande försäljningen av lusmedel beror på att fler Finspångsbor drabbas av löss.
- I dag är man inte lika blyg. Förr var det pinsamt att tala om att man hade löss.
Samtidigt som Apoteket säljer lusmedel som aldrig förr så tar många skolor till krafttag med gemensamma avlusningsdagar.
Nationella lusdagar
Idag startar återigen de nationella lusdagarna. Många av landets låg- och mellanstadieskolor har kommit överens om att uppmana alla föräldrar att luskamma sina barn 2-4 februari. Norrköpings kommun är en av dessa. Men Finspång deltar inte i kampanjen.
- Vi brukar ta tag i det så fort huvudlössen dyker upp, säger Lotta Eklund, skolsköterska på Grosvads rektorsområde och berättar att det är lugnt på lusfronten i hennes rektorsområde just nu.
Skolsköterskorna Agneta Roslund på Viggestorps- och Svälthagsskolan och Lena Johansson på Nyhems- och Hällestadsskolan säger att man aldrig blir av med lössen helt och hållet. Med de tycker ändå inte att det är något problem.
- Vi lägger ingen stor vikt vid det, säger hon.
Brist på engagemang
Enligt föreningen Lusfri, som ligger bakom de nationella lusdagarna, är en av orsakerna till det växande problemet med huvudlöss just föräldrarnas brist på engagemang, sociala och ekonomiska problem samt språksvårigheter.
Löss trivs bra nära hårbotten. De kan varken hoppa eller flyga. Det krävs därför nära kontakt hår mot hår för att lössen ska kunna krypa över och smitta en ny person. Risken för spridning av löss via kammar, hårborstar eller mössor är mycket liten. Lössen har svårt att klara sig utanför hårbotten som är varm och fuktig, där de kan suga blod. Om en lus skulle fastna i en mössa kan den överleva där i ca ett dygn.
Många som får löss skäms och tror att problemen beror på dålig hygien. Så är det inte. Löss trivs faktiskt bättre i rent hår än i smutsigt hår. Dagens problem med huvudlöss beror snarare på
dålig kunskap om löss, och att så få tar sig tid att regelbundet undersöka om de är drabbade. Dessutom vågar många inte prata om att de har löss. Det är därför viktigt att berätta för andra på dagis och i skolan om du har löss. Gör du inte det är risken stor att andra drabbas och att du själv får tillbaka lössen - det är ju någon i din närhet som smittat dig. Källa: www.lusfri. nu