Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bönnerviken blir bostadsområde: "Vi jobbar etappvis"

Runt 350 nya bostäder och ett äldreboende. Planen för Bönnerviken är klar. Och nu är även beslutet taget om vilket bolag som blir så kallad ankarbyggherre med uppdraget att utforma området tillsammans med kommunen.

Kommunalråden Hugo Andersson (C) och Mats Annerfeldt (S) tillsammans Henrik Eklund, ED-gruppen, Helene From och Marika Östemar, Finspångs kommun, vid Bönnerviken som på sikt kommer att bebyggas.

Kommunalråden Hugo Andersson (C) och Mats Annerfeldt (S) tillsammans Henrik Eklund, ED-gruppen, Helene From och Marika Östemar, Finspångs kommun, vid Bönnerviken som på sikt kommer att bebyggas.

Foto: Inger Ramstedt

Finspång2023-05-28 05:00

– Det har tagit fyra år att komma dit vi är idag, men det är ingen nackdel. Det är viktigt att inte rusa i väg. Nu vet vi vad vi behöver ha, säger kommunalrådet Hugo Andersson (C), när han möter upp på den plats som på sikt kommer att få både bostäder och ett äldreboende – Bönnerviken, med det gamla lasarettet i blickfånget.

Det var våren 2021 som Finspångs kommun övertog lasarettet från Region Östergötland i samband med att nya vårdcentrum byggdes. Men vad som skulle hända med fastigheten – husen och den attraktiva marken på runt 36 000 kvadratmeter vid sjön Bönnern – fanns det inget svar på. Inte mer än att det påbörjats ett detaljplanearbete för området, vilket vi berättat om tidigare.

undefined
Efter fyra år har Finspångs kommun tagit ett rejält kliv framåt när det gäller de framtida planerna för Bönnerviken. Här kommer det bland annat att byggas bostäder.

Men i mars förra året togs ett kliv framåt. Då beslutade kommunstyrelsen att inleda en markanvisningsprocess för området. Syftet var att utse en så kallas ankarbyggherre, som tillsammans med kommunen ska utforma området "på bästa möjliga sätt" utifrån att både bostäder och kommunalt äldreboende ska byggas där. 

Ja, för det är alltså så planen ser ut. 250–350 nya bostäder och ett äldreboende med 90 lägenheter är tänkt att uppföras på området. Och nu i veckan kom beskedet från kommunstyrelsen att Söderstaden i Östergötland, dotterbolag till ED Gruppen, blir ankarbyggherre.

– Det är första gången vi i Finspång använder oss av en ankarbyggherre, som är med i hela processen. Vi har velat ha det så för att få in en annan erfarenhet och kunskap som kan hjälpa oss att ta fram förslag på hur vi ska använda området på bästa sätt, säger planeringschef Magnus Pirholt, Finspångs kommun, som också är på plats vid Bönnern den här torsdagseftermiddagen. 

Och han har sällskap av fler. Bland andra Henrik Eklund, vice koncern-vd för ED-gruppen. 

undefined
Kommunalråden Hugo Andersson (C) och Mats Annerfeldt (S) tillsammans Henrik Eklund, ED-gruppen, Helene From och Marika Östemar, Finspångs kommun, vid Bönnerviken som på sikt kommer att bebyggas.

– När det gäller bostäderna kommer vi att jobba etappvis och försöka matcha utbud och efterfrågan. Vi tror att det kommer att landa på 250–300 bostäder, både hyres- och bostadsrätter, med en bra blandning. För oss kännas det väldigt bra att vara med i ett tidigt i skede. Det gör att vi också kan lyssna på medborgarna, vad de vill ha, säger han.

Finns det någon idé redan nu om hur husen kommer att se ut?

– Det blir inga större kolosser. Kanske fyra–sex våningar som högst. 

Och hur är tanken med gamla lasarettet och tillhörande byggnader? 

– Vi vill ta till vara på dem, det är utgångspunkten, även om en del av byggnaderna måste rivas. Men större delen kommer att kunna vara kvar.

Hugo Andersson tillägger:

– Numera finns ett annat tänk inom byggbranschen, "vad kan vi göra av det" i stället för att riva. Och det är väldigt bra. För oss är hållbarhet ledstjärnan.

undefined
Vad som exakt kommer att hända med gamla lasarettet är ännu inte klart. Men enligt Söderstaden ska så mycket som möjligt av de gamla byggnaderna bevaras.

Men det är inte bara bostäder som planeras i Bönnerviken. Här kommer det alltså också att byggas ett äldreboende med 90-talet lägenheter.

– Vi är i behov av ett äldreboende som kan ersätta Storängsgården som på sikt kommer att bli bostäder. Vi vet också utifrån medborgarförslag vi fått in att det finns ett stort önskemål om ett trygghetboende och det kanske också går att ha här, säger Hugo Andersson.

Men det dröjer innan Bönnerviken kan börja bebyggas. Den nya detaljplanen för området måste klubbas först

– Första spadtaget kanske kan tas om två år. Och innan allt är helt klart pratar vi fem, tio år framåt. Men vi påbörjar arbetet nu. Vi kommer att ha en projektgrupp som ska samarbeta med kommunen, säger Henrik Eklund.

Lasarettet från 1880

Det var 1876 års landsting som beslutade om att ett nytt lasarett skulle uppföras i Finspång med 18 vårdplatser. Bruksägaren i Finspång, Carl Ekman, skänkte mark till lasarettsbygget och stod själv för en tredjedel av kostnaden. 

Lasarettet stod klart 1 oktober 1880. Då fanns här 12 vårdplatser. 70 år senare, 1960, hade antalet vårdplatser vuxit till 103.

Här fanns även bland annat en förlossningsavdelningen.1978 lades den ner och flyttades till Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!