Det var på onsdagen som Jordbruksverket gick ut med rekommendation att avmaska hundar i Finspångs kommun. Frågan om, och vilka som verkligen ligger i riskgrupp att bli infekterade av parasiten, tog sedan fart. På Smådjursmottagningen började telefonen ringa tidigt.
- Det är väldigt många som har ringt och alla har nog inte riktigt klart för sig vad det rör sig om, säger Kjell Andersson.
Lider inte
Utan att avfärda hur farlig parasiten är för människan vill han understryka att hundarna inte lider av det hela.
- Hunden kan man avmaska och vi rekommenderar att man använder ett medel som är avsett för just den här parasiten.
Risken att hunden får masken alls, ser han som liten.
- Hunden måste helt enkelt äta en mellanvärd som bär på cystan som väntar på att komma vidare i sin utveckling till en huvudvärd. Om din hund inte äter sork eller andra små gnagare, behöver man inte oroa sig, förklarar han.
Han tror inte heller att risken att få masken via sina husdjur är överdrivet stor.
- Den som har sin hund i sängen kanske har en större risk om hunden ligger nära där man har huvudet. Men det krävs ändå att man får i sig äggen som från början återfinns vid analöppningen och i avföringen hos hunden, säger Kjell Andersson.
Även på Apotek Hjärtat fick man uppleva hundägares rädsla. Redan innan lunch hade de sålt slut på avmaskningsmedel mot dvärgbandmasken.
- Det är många oroliga som kommit in och ställt frågor. Förr var rekommendationen att avmaska om man visste att hunden hade mask. Nu är det oftare, säger Marie Gustavsson, apotekstekniker på Apotek Hjärtat.
Mer rädda om hunden
Hon upplever att många är mer rädda för att hunden ska drabbas än att de själva ska få masken, något som i sig är mycket farligare. Det har även talats om risk med att smittas via bär. Men på livsmedelsverkets hemsida tonar man ner det problemet.
- Att bli smittad av livsmedel är mindre troligt, säger Lars Plym Forsell, veterinäröverinspektör på livsmedelsverket.
Han hade helst sett att parasiten hållit sig helt borta från landet och att man nu får lära sig leva med parasiten.
- Men man kan äta bär och svamp precis som tidigare. Eventuellt kommer särskilda rekommendationer om hantering om det skulle visa sig att smittan är vanlig i vissa områden, säger han.
En som tar frågan på allvar, oavsett om det drabbar hund eller ägare är Maria Edvinsson, vice ordförande på Finspångs Brukshundklubb.
- Frågan är hur mycket man kan göra än att följa de rekommendationer som finns. Men jag anser att vi måste diskutera frågan och se hur vi ska informera vidare till våra medlemmar, säger hon. Själv tror hon att det är svårt att nå ut till alla hundägare med information.
- Och även om alla här avmaskar sina hundar så finns räven i skogen utanför vår klubbstuga, säger hon.