För makarna Annika och Anders Bergström har coronaåret 2020 varit en bergochdalbana, med utbrottet i mars, tomheten i april, en hoppingivande återhämtning i september. Sen drogs rullgardinen ner i november.
– Vi har tappat i stort sett allt på hotellfronten. Då avbokades allt. De konferenser vi fått, alla hotellrum, allt försvann, berättar Annika Bergström vid ett fönsterbord i matsalen där en stor stjärna tindrar ut mot ett decembergrått Bergslagstorg.
Hotellet är julpyntat med gran i foajén, prydnadstomtar och luciatåg på disken. Men under julkransen uppmanar anslagen om god handhygien och påminner om den allvarliga situationen. Luciatåget står bakom receptionens plexiglas och på bardisken är tomten lämnad ensam.
Det här brukar vara branschens gyllene månad med sill, skinka, glögg och många gäster. Nu är hotellet tomt, mörkt och tyst med bara några få gäster i de 60 rummen.
– Det känns tungt i hjärtat. Det ska vara sorl och folk överallt. Det är trist. Men vi sköter om de gäster vi har, säger Annika Bergström.
Det blir mer eget arbete, när de fem anställda är permitterade till 60 procent och det bland annat krävs extrastädning. En företagskonferens finns kvar i bokningskalendern.
Med nya restriktionerna om maximalt åtta personer försvann alla julbordsbokningar från måndagen 7 december till jul, för såväl privata sällskap som företag.
Hotellets lösning blev att utveckla sin catering och låta hämtade julbrickor ersätta julborden. Plockbrickor av olika storlekar med kall och varm traditionell svensk julmat eller av italiensk stil med charkuterier, ostar, röror och vegetariskt.
– Totalt sett har julbrickorna nästan nått julbordens volym, berättar Anders Bergström om att hitta alternativa vägar.
– Det blev en jättebra lösning för oss, tycker Annika Bergström.
Hur långt fram törs ni titta nu?
– Först till jul och nyår. Det blir en lugn period till mitten av februari. Sen vet vi inte vad som händer. Nu känns det inte som det kommer att lösa sig och våra hotellgäster kommer tillbaka i vår. De är främst besökande till industrierna. Restaurangmässigt är det tufft. Vi får försöka med utskick av olika slag till det vanliga dyker upp, säger Anders och hoppas att lokalerna ska locka konferenser.
– Jag tror allt kommer att bli annorlunda efter det här. Jag hoppas att företagen ska ändra sina restriktioner så gästerna börjar komma igen, säger Annika Bergström.