Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu lämnar hotellägarna sitt livsverk

De 60 hotellrummen är tömda. Den trogna personalen är avtackad. Kvar finns ägarna Anders och Annika Bergström med många minnen och många saker som ska säljas och skänkas. "Nu börjar ett nytt liv", säger Annika och får medhåll av sin make.

Annika och Anders Bergström stänger nu Hotel de Geer efter flera decenniers ägande. På bilden syns också Malin Söderholm, ur personalstyrkan, som jobbat på hotellet sedan 1980-talet.

Annika och Anders Bergström stänger nu Hotel de Geer efter flera decenniers ägande. På bilden syns också Malin Söderholm, ur personalstyrkan, som jobbat på hotellet sedan 1980-talet.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-12-29 09:00
undefined
Hotel de Geer invigdes 1952. Efter nästan 70 år är nu hotellet stängt för gott. Efter nyår ska det byggas lägenheter i fastigheten.

1978 flyttade familjen Bergström från Åtvidaberg till Finspång. Anders pappa Bernt började arbeta på Hotel de Geer, som då ingick i hotellkedjan SARA, som källarmästare.

– SARA:s chefer ville sälja de mindre hotellen som de ägde på landsorten. 1985 köpte mamma och pappa hotellet i Finspång, min bror Stefan och jag kom snart in i bilden. Från början av 1990-talet till 2005 var vi en liten koncern och drev hotell i Stockholm, Norrköping, Hallsberg och Finspång. Vi omsatte cirka 40 miljoner kronor om året på den tiden, berättar Anders.

undefined
"Det bästa har varit att träffa allt folk som kommit hit under åren, inte minst de internationella gästerna", säger Annika Bergström.

Annika och Anders träffades 1983, gifte sig 1989 och har tre nu vuxna barn.

– Jag blev ingift i hotellbranschen och har verkligen älskat att ge den service vi vill hålla för att lyckas. Det bästa har varit att träffa allt folk som kommit hit under åren, inte minst de internationella gästerna, konstaterar Annika.

– Att få så nöjda gäster som möjligt har hela tiden varit målet och det känns som vi oftast har lyckats med det, poängterar Anders.

undefined
"Att få så nöjda gäster som möjligt har hela tiden varit målet och det känns som vi oftast har lyckats med det", berättar Anders Bergström.

Har det funnits några nackdelar?

– Sena och obekväma arbetstider. När våra vänner åkte på semester på sommaren, så har vi fått vänta till hösten. Det har också varit svårt att ta ledigt på helgerna. Det har hela tiden varit något som kan hända. Att äga och driva hotell är en livsstil, där man får offra visa saker, säger Annika.

undefined
"Visst är det annorlunda att dela vardagen och sedan arbeta tillsammans hela tiden. Våra barn har varit så trötta på att höra oss diskutera hotellet när vi är hemma", förklarar Annika Bergström.

Dubbeldansen, som startade i mitten av 1990-talet, var länge ett kärt koncept på lördagarna för Hotel de Geer. Pub och dansband på övervåningen och nattklubb en trappa ner fick partysugna Finspångare att vallfärda till det centralt belägna hotellet. 

– Under dubbeldanserna var vi cirka 20 personer som jobbade. Med tiden kände vi att vi hade svårt att förnya oss. Sista dubbeldansen genomfördes 2012 eller 2013. Det är många som har fina minnen från den tiden och blivit par här, säger Anders.

Med närheten till de stora industrierna har beläggningen varit bra på vardagar, det har varit tuffare fredagar, lördagar och söndagar.

– I snitt har vi haft 40 procents beläggning, med toppar på 50 procent. Det gäller att restaurangen och nöjen bär sina delar. Att hela tiden ha bra och kompetent personal är förstås jätteviktigt, säger Anders.

undefined
"Ibland har det hettat till, med två starka viljor som vill olika saker", säger Anders om det mångåriga samarbetet med hustrun Annika.

I den klassiska tv-serien "Fawlty towers" med John Cleesse i huvudrollen som Basil, är han ofta styrd av hustrun Sybil spelad av Prunella Scales.

Känner ni igen er?

– Haha. Visst är det annorlunda att dela vardagen och sedan arbeta tillsammans hela tiden. Våra barn har varit så trötta på att höra oss diskutera hotellet när vi är hemma, förklarar Annika. 

– Vi har haft olika ansvarsområden. Annika har skött receptionen och catering och jag har haft mer hand om hotelldelen. Ibland har det hettat till, med två starka viljor som vill olika saker, säger Anders med ett skratt.

undefined
Fastigheten där Hotel de Geer ligger ska efter nyår byggas om till hyreslägenheter.

Varför har ni valt att stänga hotellet?

– Beslutet har vuxit fram. Vi blir inte yngre och pandemin har inte gjort det enklare. Inget av våra barn har heller varit sugna på att ta över driften. Vi fick en bra kontakt och kunde sälja fastigheten. Visst kan vi båda tycka att det är synd att det inte blir hotell här i fortsättningen också. Det är väldigt många som hört av sig och har minnen härifrån och tycker det är trist att hotellet nu stänger. Vi kan knappt visa oss utan att få kommentarer och frågor om hotellet, säger Annika. 

undefined
Anders Bergström håller upp en detalj från puben.

Två sviter, 24 dubbelrum och 34 enkelrum är nu tömda på tv-apparater, vattenkokare, toaletthållare med mera. Restaurangdelen är nästan helt belamrad med saker.

– Vi har haft många välbesökta loppisar, vi har ändå gjort oss av med många saker. Det vi inte kan sälja kommer vi att skänka bort, säger Anders.

undefined
Just nu försöker Anders och Annika Bergström att sälja alla de saker som varit en given inredning i de 60 hotellrummen.

Innan jul avtackades den lojala personalstyrkan på fyra personer som jobbat på hotellet sedan 1980-talet. 

– Jag har stortrivts i alla år och i princip aldrig varit sjuk. Det har blivit många handskalade räkor till smörgåstårtor under årens lopp. Nu söker jag jobb inom restaurangbranschen. Hade Bergströms valt att fortsätta hade jag varit kvar tills jag gått i pension, säger kock- och frukostvärdinnan Malin Söderholm.

Annika och Anders är båda i 60-årsåldern. 

Vad händer nu?

– Först ingenting. Vi ska landa i det här och njuta av att inte behöva vara tillgängliga hela tiden. Tanken är att åka ut och resa i världen när det fungerar och umgås mer med familjen, säger Annika. 

Nu tackar de för sig

Namn: Annika och Anders Bergström.

Ålder: Annika, 62 och Anders 59.

Yrke: Före detta hotellägare.

Bor: Villa i Finspång.

Familj: Hunden Milton, de tre vuxna barnen Micki, Josefin och Rickard samt deras familjer.

Intressen: Golf, huset, tapetsering av stolar (Annika), resor.

Aktuella: Sista ägarna av Hotel de Geer i Finspång som invigdes 1952. Fastigheten är såld till Cecilia Lundbäck Fastigheter AB i Norrköping som planerar att bygga om fastigheten till hyreslägenheter. 

Karta: Hotel De Geer
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!