Rivningsarbetet i Lotorp inleddes under torsdagsmorgonen och pågick under hela dagen. Vi skrev i maj om beslutet att stänga av hopptornen i Lotorp samt vid Bönnernbadet på grund av stora säkerhetsbrister som framkommit vid besiktningar.
Nu har kommunen beslutat att hopptornet i Lotorp ska rivas.
Vi ställde flera frågor i ärendet, som kommunen valde att svara på via mail.
Vilka brister på hopptornet i Lotorp ligger bakom att det rivs?
"Finspångs kommuns första prioritet är badgästernas säkerhet. Då avstängningen av hopptornen i Lotorp inte respekteras och utsätts för återkommande skadegörelse har beslut tagits om att hopptornen vid Lotorpsbadet ska rivas innan utredningen är klar. Rivningen görs därmed för att värna om badgästernas säkerhet och för att undvika att en eventuell olycka kan ske", skriver Patrik Eriksson, fastighetschef i Finspångs kommun.
Avstängningen av hopptornet respekteras inte och har utsatts för skadegörelse. Vilken typ av skadegörelse och har avspärrningar och skydd plockats ner vid flera tillfällen?
"Det material och de informationsskyltar som monterats på hopptornen i syfte att säkerställa att hopptornen i Lotorp inte kan beträdas har vandaliserats och demonterats flera gånger".
Ni har hög säkerhet vid badplatsen under rivningsarbetet, med Securitasvakt på plats och avspärrningar, varför?
"För att kunna garantera medborgarnas säkerhet i kombination med att tillhandhålla rätt arbetsförutsättningar för de som utför arbetet har vi valt att spärra av hela badplatsen under tiden som arbetet pågår".
Har det skett någon olycka vid hopptornet i Lotorp på grund av att avspärrningarna inte har respekterats?
"Nej".
Är det större skador på Lotorps hopptorn jämfört med hopptornet vid Bönnernbadet, eftersom det inte har tagits något rivningsbeslut där?
"Hopptornen i Lotorp tas bort då avstängningen av hopptornen inte respekteras och utsätts för återkommande skadegörelse. När det gäller hopptornet vid Bönnern pågår en utredning som ligger till grund för vad som händer med hopptornet".
Utredningen som ska visa vilka åtgärder som behövs för att restaurera tornet vid Bönnern pågår, vilket innebär att tornet fortfarande är avstängt.
"Konstruktionen är sliten, skyddsutrustningen på hopptornet håller inte skyddskraven. Därför är det viktigt att utredningen blir ordentligt genomförd så vi får en tydlig bild av de åtgärder som behöver göras, i förhoppning om att kunna restaurera tornet vid Bönnern".
Kommer det bli ett nytt hopptorn i Lotorp? Hur kommer platsen se ut efter rivningen, när går det att bada där igen?
"Det går att bada på badplatsen från och med klockan 08 på fredag. I dagsläget finns det inget beslut om att installera ett nytt hopptorn".
Hur gamla är hopptornen i Lotorp respektive Bönnernbadet? Finns det några uppgifter om hur mycket dessa hopptorn har använts under badsäsongerna senaste åren?
"Jag vet inte exakt hur gamla hopptornen är. Det finns ingen statistik kring användningsgraden", skriver Patrik Eriksson.
David Andersson, robotförare vid Norrköpingsföretaget Hagarot, arbetade med att riva hopptornet under torsdagen.
Vad är det svåraste med att riva ett hopptorn?
– Det gäller att tänka på brandrisken runt omkring, man får hålla koll på objekten. Sedan är det viktigt att ha koll på säkerheten när det handlar om fallande objekt runt omkring, säger David Andersson.