Försiktigt för sjuksköterskan Elin Ekerbring in en tunn provpinne genom näsborren när Arvo Mölder lutar huvudet bakåt. Pinnen roteras för att fånga ribonukleinsyra, RNA.
– Jag hoppas att det går bra med alla papper så jag kan komma iväg på lördag, säger Arvo Mölder efter testet.
Elin Ekerbring hade noga spritat bord och stol. Hon agerar med stor vana bakom munskydd och visir med plastförkläde och handskar.
Provet stoppas i ett plaströr med skruvkork och ned i en plastpåse för att skickas på laboratorieanalys i Göteborg. Det ska ge besked om serviceteknikern från Finspång har coronavirus i kroppen eller kan flyga ut på sin tjänsteresa.
– Provsvaret ska komma inom en till två dagar. Vi har bara haft ett fåtal positiva provsvar, men de allra flesta är negativa (utan smitta), säger Elin Ekerbring.
Hon arbetar för Norrköpingsföretaget iDoc som erbjuder provtagningar för att få friskintyg. Under våren togs blodprover för antikropptest genom ett stick i fingret. Den här testningen i näsan (PCR) visar om den symptomfria kunden bär covid-19-smitta just nu eller inte.
Arvo Mölder har kunnat göra sina tjänsteresor utomlands nästan som vanligt under pandemin. För två veckor sedan gjorde han ett test, men resan till Egypten blev inte av. Nu krävs ett nytt test.
För honom blir resan mer långvarig än normalt, trots sitt färska friskintyg måste han sitta 14 dagar i karantän på ett hotell i Thailand innan han får börja med reparation och service av en befintlig anläggning.
Hur känns det att resa under pandemin?
– Det är klart att jag tänker på det, men är inte jätteorolig. Jag var nyligen i Uzbekistan, där hade alla munskydd, säger Arvo Mölder.
För Siemens Energy är PCR-testen viktiga för att kunna resa till kunder runt om i världen.
– Det är klart att pandemin har påverkat oss, men jag tycker ändå att vi var snabba i omställningen och fick igång de här testen snabbt, säger Johan Stenberg, chef för hälsa, miljö och säkerhet på Siemens Energy i Finspång.
I början sköttes det av företagshälsovården, innan lokala aktörerna kom igång. Nu tar Siemens Energy hjälp av iDoc och tre andra partners med testerna.
Siemens Energy i Finspång har cirka 250 personer som reser ut, de flesta för fältservice, men även säljare och projektledare.
En fältserviceingenjör kan behöva testas två–tre gånger per månad, för att provsvaret inte ska vara för gammalt.
Samtidigt har företagets digitala möten ökat och förbättrats.
– Numera kan vi styra våra kunder digitalt att göra service på sina maskiner. Det kan vara en fördel då det är väldigt svårt att komma in i en del länder, säger Johan Stenberg.
iDocs mål är att leverera snabba svar. I början åkte man själva med proverna till labbet i Linköping, men tvingades byta till ett laboratorium i Göteborg.
– Det har blivit en lite längre process, men fortfarande har de flesta fått sitt intyg inom 36 timmar. Det har varit mest företagskunder, men nu inför jul har vi fått lite mera privatkunder som ska ut och resa, säger iDocs administratör Lotta Bjernliden.
Enligt Region Östergötland är de privata aktörerna enda alternativet för att få reseintyg.
– Friska personer som ska ut och resa hänvisar vi till privata mottagningar. Vi prioriterar att testa sjuka personer, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Fotnot: Arvo Mölders test var negativt, men ambassadens papper kom inte i tid så han måste göra om testet och resa vid ett senare tillfälle.