Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Honduras väntar för Nima

Om en dryg vecka packar Finspångskillen Nima Elhami väskorna och ger sig av till Honduras i Centralamerika. Under ett helt år ska han arbeta med att försöka få bort gatubarn från gatan.
- Det ger perspektiv, säger han.

Om en dryg vecka bär det av till Honduras i Centralamerika för Nima Elhamis del. Där ska han arbeta som volontär i ett år. Han är laddad, men också lite orolig. Rån och kidnappningar hör till vardagen i landet dit han är på väg. 
Foto: Carolina Häggkvist

Om en dryg vecka bär det av till Honduras i Centralamerika för Nima Elhamis del. Där ska han arbeta som volontär i ett år. Han är laddad, men också lite orolig. Rån och kidnappningar hör till vardagen i landet dit han är på väg. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

finspång2005-08-01 06:00
18-årige Nima Elhami gick ut samhällsprogrammet på Bergska skolan för knappt två månader sedan. Nu är han på väg till Honduras, som är ett av världens fattigaste länder. Efter orkanen Mitch framfart 1998 gick landet tillbaka cirka 20 år i utvecklingen.
Under ett helt år ska Nima arbeta som volontär för ungdomsorganisationen Internationellt kulturutbyte. Han ska i första hand lära gatubarn mellan fem och tolv år att prata engelska och att spela fotboll.
- Det är tänkt att få de här barnen att inte återvända till gatan, säger Nima.
Projektet riktar in sig på yngre barn. När de kommer upp i tonåren är det oftast för sent. Då tillhör de flesta redan ett gatugäng.

Rån och kidnappningar
Reseplaneringen har gått i ett rasande tempo. Det var bara en månad sedan Nima kom i kontakt med organisationen. Han hade då försökt komma iväg med flera andra volontärföreningar, men fått svaret att han är för ung. Det fanns bara en plats kvar och den var i Honduras. Nima tvekade inte en sekund.
- Det är skönt att jag inte har någon tid att ångra mig, säger han och skrattar.
För även om han är laddad är han ändå lite nervös. Rån och kidnappningar hör vardagen till i Honduras och staden San Pedro Sul, som hans värdfamilj bor i.
- Det enda jag har hört om den här stan är gänguppgörelser. Då blir man lite skraj, säger Nima.

Sydamerika
Han har velat åka till Sydamerika under hela gymnasietiden. I två år har han läst spanska och Nima tror inte att språket ska bli något större problem. Dessutom är det här hans chans att lära sig spanska på riktigt.
Tidigare har Nima gjort vanliga charterresor och i vintras hälsade han på en vän i Vietnam. Det var då han bestämde sig för att bli volontär.
- Det fick mig att inse att jag inte har någonting att förlora.
Han ser resan som en lång semester och är inte ute efter att "rädda världen". Nimas enda erfarenhet av att arbeta med barn kommer från fotbollsskolan i Finspång. Där ska han även jobba sista veckan före avresan.
- Jag tror jag har tålamod med barn. Jag kommer också få lära mig att ta hand om mig själv samtidigt som jag har ansvar för andra i ett annat land, säger Nima.

Fått stipendium
Internationellt kulturutbyte har funnits i över 30 år och är varken en religiös eller partipolitisk organisation. Den finns i 35 länder och har blivit utsedd till "peace messenger" av FN för sitt arbete med fred och tolerans.
För hela året får Nima betala 36 000 kronor, varav han har fått cirka 5 000 i stipendium från Bergska skolan. Alla hans besparingar har gått år på kuppen, men det tycker han det är värt.
Nima kom till Sverige från Iran som sexåring och i dag känner han sig både som svensk och iransk.
- Jag har en fot i båda kulturerna och det känns bra. Varför inte ha fötter lite varstans? säger han och ler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om