Hon tar klubban efter Inge
Berit Martinsson (s) blir kommunfullmäktiges ordförande efter Inge Carlsson. Hon valdes i går, på det sammanträde hon ledde i egenskap av förste vice ordförande. Birgit Svärd (s) efterträder Inge Carlsson som ordförande i demokratiutskottet.
Berit Martinsson är ny ordförande för kommunfullmäktige. Foto: Titti Olovsson/arkiv
Foto:
- Det känns inte roligt, men när tre partier inte har förtroende för mig är det ohållbart, sade Inge Carlsson när han fattat sitt beslut.
Berit Martinsson har innehaft posten som kommunfullmäktiges första vice ordförande. Efter henne blir Ing-Marie Jeansson (s) förste vice ordförande. Birgit Svärd (s), som är ledamot i demokratiutskottet, valdes till ordförande efter Inge Carlsson. Berit Martinsson valdes också som ny ledamot i demokratiutskottet där hon blir förste vice ordförande.
Inge Carlsson är heller inte kvar som ledamot i fullmäktige. Vem som ska ersätta honom avgörs när länsstyrelsen gjort en ny räkning av rösterna.
Kort möte
Gårdagens fullmäktigesammanträde var ovanligt kort, bara en och en halv timme. Det var ingen debatt och sparsamt med yttranden över huvudtaget. Fullmäktige tog bland annat upp bredbandsutbyggandens tredje etapp. Folkbladet har berättat om förslaget, som bland annat innebär att Kalbo kommer att få bredband. Fullmäktige beslutade om ett lån på två miljoner till Finet, samt en förlustgaranti på 1,3 miljoner fram till år 2010.
Moderaterna deltog inte i beslutet, eftersom de har en helt annat syn på hur bredbandsutbyggnaden ska genomföras än övriga partier. De vill att kommunen ska sälja Finet och att kommunen ska upphandla telefoni- och internettjänster i konkurrens.
Högskola i Finspång
Magnus Schenström, vd på Curt Nicolin Gymnasiet var inbjuden för att redogöra för idéer till en högskoleutbildning i Finspång. Han betonade att det hela ännu är i början.
Idéskissen handlar om att förlägga en två-årig högskoleutbildning i entreprenörsskap och innovation i Finspång. Näringslivet, kommunen, skolorna och universitetet är de tänka samarbetsparterna. Tankern är att elever söker sig till utbildningen med en egen idé - eller en idé som de "adopterat" från ett företag - för att under utbildningen utveckla och färdigställa den. För att gå från idé till färdig produkt eller tjänst krävs kunskaper, vilket man får på utbildningen.
- De framtida studenterna kan komma från gymnasieskolor, eller från företag där man har en idé som man vill utveckla. Eller från andar högskoleutbildningar, sade Magnus Schenström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!