Nyligen berättade vi om kägelhallen i Finspång, som varit stängd sedan mitten av mars på grund av coronapandemin. Flera månader utan inkomster innebär att Föreningen Kägelhallen Finspong kämpar både för sin, och sportens överlevnad.
I måndags startade Caroline Esping en insamling i Facebookgruppen "Finspång i mitt hjärta", där hon uppmanar alla att hjälpa till och bidra för att rädda kägelhallen.
– Min kära mormor har spelat kägel i många år och jag vet hur mycket det betyder för henne och många andra pensionärer. De sitter mycket ensamma hemma och blir isolerade. Tack vare kägeln får de gemenskap, säger Caroline Esping.
Hon påpekar att sporten även är en stor aktivitet för barn och ungdomar som inte har råd med andra aktiviteter.
Carl-Henrik Gabrielsson, kassör i Föreningen Kägelhallen Finspong, är oerhört tacksam för hjälpen.
– Just den här veckan har det varit roligt att vara kassör. Det ramlar in nya pengar hela tiden, vi har fått in över 10 000 kronor från icke medlemmar på endast två dagar, tack vare Carolines initiativ. Sedan har våra medlemmar skänkt mer än 10 000 kronor, säger Carl-Henrik Gabrielsson.
Han berättar att nödropet även spridit sig utanför Finspång och att många vill bidra.
– Jag tror framförallt det Caroline skrev, att kägel betyder så mycket för äldre personer, har hjälpt till att få fler engagerade. Hon håller på att bli vår största sponsor på det här viset. Hyresvärden har gett oss fri el under tre månader, där sparar vi 12 000 kronor, säger Carl-Henrik Gabrielsson.
Caroline Esping driver hudvårdssalongen och ekologiska butiken Hälsa på, som ligger bredvid kägelhallen i centrala Finspång.
– Jag kämpar själv för att överleva, har fått säga upp en halvtidsanställd. Det är inga roliga tider och alla behöver hjälpas åt för att verksamheter ska klara sig, säger hon.
Caroline tycker att det vore sorgligt om en anrik tradition som kägel skulle försvinna.
– Det är nästan 9 000 medlemmar i "Finspång i mitt hjärta". Skulle hälften swisha 30 kronor betyder det 135 000 kronor. Det är några månadshyror för kägelhallen. Att swisha är så enkelt, det är bara att ta upp telefonen, konstaterar Caroline Esping.
De flesta som jobbar ideellt i kägelhallen är 70-plussare.
– Det verkar som vi får fortsätta vara i karantän. Vi planerar för att kunna dra igång igen i augusti, men det ser inte bra ut just nu, konstaterar Carl-Henrik Gabrielsson.