Hon ska jaga salmonellabakterier
FINSPÅNGFörekommer salmonella i frukt och grönsaker i Sverige? Det vill livsmedelsverket ha ett svar på och därför pågår ett landsomfattande projekt kring detta. Finspång har valt att delta i projektet.
Sylvia Karlsson är den på miljö- och hälsoskyddskontoret som tar prover på frukt och grönsaker för att se om det finns salmonella. Detta som en del i ett riksomfattande projekt. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Det är spännande att få se om det förekommer och om man i så fall kan se om det är mer på några ställen i landet, säger hon.
Det är livsmedelsverket som har tagit initiativet till projektet som är riksomfattande och där målet är att öka kunskapen om förekomsten av salmonella i frukt och grönsaker.
<b>Dåliga kunskaper</b>
I livsmedelsverkets projektplan berättas att det totala antalet av salmonellafall i Sverige har ökat hela tiden sedan 1995 och år 1999 var antalet 4882. Av dessa hade 903 smittats i Sverige. Undersökningar har visat att Sverige har en mycket god situation gällande salmonella i tamdjur och i animala livsmedel. Livsmedelsverket konstaterar dock att man har dåliga kunskaper om förekomst av salmonella i frukt och grönsaker på den svenska marknaden och det är det man vill få svar på i det här projektet.
<b>Inte hittat</b>
Sylvia Karlsson har arbetat med projektet i några månader och hon har ännu inte kontrollerat alla livsmedelaffärer i kommunen.
- Jag tar prover, men hittills har jag inte hittat något, säger Sylvia Karlsson.
Sylvia Karlsson rapporterar resultaten från Finspångs kommun till livsmedelverket och det är verket som sedan gör en sammanställning av projektresultatet för hela landet. Projektet pågår under det här året. Salmonella förekommer förutom hos människan även hos vilda och tama djur. Vid sjukdom förökar sig salmonella i tarmen och sprids via avföringen. Även friska smittbärare kan sprida bakterierna. De vanligaste smittkällorna är fjäderfä, ägg och kött från svin och nöt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!