Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon såg tidigt problemen med djuren

Redan för tio år sedan såg Ann-Britt Johansson att dovhjortarna började bli ett problem på Norrmalm trots att de inte var så många. Idag har stammen växt sig stark och bekymren ökar. "Hjortarna fick för stort spelrum från början", säger hon.

Ann-Britt Johansson i sin gamla trädgård på Norrmalm. Hon minns än idag dovhjortarna som åt både frukt och blommor.

Ann-Britt Johansson i sin gamla trädgård på Norrmalm. Hon minns än idag dovhjortarna som åt både frukt och blommor.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-09-09 16:00
undefined
Ann-Britt Johansson i sin gamla trädgård på Norrmalm. Hon minns än idag dovhjortarna som åt både frukt och blommor.

Vi skrev nyligen att Finspångs kommun ansökt om skyddsjakt på dovhjortar i tätorten. Önskemålet var att få fälla 100 djur. Länsstyrelsen godkände 25. Skyddsjakt blir aktuellt när tidigare försök att skrämma bort dovhjortarna i de berörda bostadsområden har misslyckats. Företrädare från kommunen uppskattade i slutet av augusti att det fanns åtminstone 200 dovhjortar i och i nära anslutning till tätorten.

Men enligt Ann-Britt Johansson började bekymren redan 2009-2010.

– Dovhjortarna länsade päronträdet på frukt, knäckte mindre grenar, rev ner foderautomater med fågelfrön och åt upp våra penséer som vi hade planterat i krukor på trappan framför ytterdörren.

undefined
Antalet dovhjortar i Finspång har ökat så pass kraftigt på senare år att djuren har blivit en trafikfara i tätorten.

Hon minns att gruppen av dovhjortar då på sin höjd uppgick till fem-sex individer. Fler var det inte.

– Vissa mornar var det lite spillning på marken. Andra dagar precis fullt. Oftast kom dovhjortarna in i trädgården på nätterna.

I ett försök att skrämma djuren hängdes blanka cd-skivor upp på olika ställen. En kommunjägare lät också en hund gå i markerna.

Det gav ingen effekt.

– Fröautomaterna hissade vi upp en bra bit i äppelträdet men allt drogs ner igen – sannolikt med hjälp av hornen, säger Ann-Britt.

undefined
Kommunjägaren Christer Rosenqvist inspekterar en villaträdgård på Norrmalm som har stora bekymmer med orädda dovhjortar. Djuren äter det mesta som odlas.

Inte ens en granne som kapade sten på tomten – fem meter ifrån de ätande hjortarna – gjorde djuren oroliga.

Hon är i hjärtat en stor djurvän och har i sak ingenting emot dovhjortarna. Bor man nära naturen är vilda djur ens närmaste grannar.

– Det vi slogs av var att hjortarna var så orädda för människor. Det enda som verkade skrämma dem var hastiga rörelser, till exempel en bil som kom för nära. Vår uppfattning – innan vi flyttade från Norrmalm – var att man kanske borde gjort mer för att skrämma bort dem.

undefined
Är tillgången på föda god kan flockar av dovhjortar utvecklas till större hjordar som kan gå hårt åt åkermarkens grödor.

Ann-Britt Johansson oroas för att utvecklingen i Finspång blir liknande den på andra orter som har dovhjortshjordar in på knuten.

– Tyvärr kommer hjortstammen att öka ytterligare om ingenting görs. Så här i efter hand är det lätt att säga att hjortarna fick för stort spelrum från början. Varför ökar stammen? Egentligen är jag emot skyddsjakten men samtidigt verkar den vara ett nödvändigt ont.

Länsstyrelsens tillstånd för skyddsjakt på dovhjort i Finspång började gälla 1 september. Om någon hjort har skjutits är hittills inte känt.

Karta: Norrmalm Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!