Kyrkovalet kallas ibland för "det bortglömda valet" på grund av att väldigt få röstar.
– Förra valet var det bara drygt 15 procent (2017 röstade 17,9 procent reds. anm.) av våra medlemmar i Finspång som röstade, påpekar Ann-Britt Johansson i valnämnden.
Hon fanns på plats i Mariagården under öppningsdagen tillsammans med röstmottagarna Ing-Marie Jeansson och Ann-Gerd Bengtsson.
Först på plats för att lägga sin röst var Finspångsbon Ingrid Nordén.
– Jag har varit med i Svenska kyrkan sedan jag föddes. Det är viktigt att vara med, de har många bra verksamheter, jag brukar till exempel åka med kyrkbussen och lyssna på musik, säger Ingrid.
Hon valde att förtidsrösta för att slippa trängas under valdagen.
– Det var självklart hur jag skulle rösta, betonar Ingrid Nordén.
Röstmottagarna kontrollerar röstkorten, guidar väljarna rätt och tar emot rösterna, som sedan läggs i valurnan.
– Det enda som skiljer från allmänna valen är att det inte går att ångerrösta i kyrkovalet. Har du avgett din röst är det den som gäller, betonar Ann-Britt Johansson.
Förtidsröstningen är, förutom på söndag, öppen alla dagar i Mariagården och det finns förtidsröstningslokaler i Rejmyre, Skedevi, Regna och Hällestad.
– Vi har fyra valdistrikt - Mariagården, Risinge kyrka, Hällestad och Regna - för att få ner köerna under valdagen. Det har med pandemin att göra, att det inte ska bli trångt. Jag hoppas alla medlemmar utnyttjar möjligheten att rösta, konstaterar Ann-Britt Johansson.