Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon öppnar Finspångs Bryggeri

Hon var utbränd på grund av stress och arbete, men upptäckte drycken som blev hennes vändning. Nu öppnar Camilla Boström Finspångs Bryggeri.

Flera olika smaker av kombuchaflaskorna erbjuds.

Flera olika smaker av kombuchaflaskorna erbjuds.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-08-30 06:00

Camilla Boström hade under flera års tid rest och arbetat mycket som konsult med olika internationella projekt. Till slut sa kroppen ifrån.

– Jag var utkörd av stress och arbete, tog antibiotika och hade ingen energi. Jag blev hänvisad till en specialist på Karolinska sjukhuset i Stockholm som sa att 25 procent av Sveriges befolkning har magproblem och stressrelaterade besvär, berättar Camilla Boström.

Hon fick tips om hälsodrycken Kombucha för fem år sedan och då kom vändningen.

– För mig tog det mellan ett halvår och ett år eftersom jag hade många problem, men många påpekar att de känner sig bättre nästan direkt.

På lördag öppnas Finspångs Bryggeri i gamla Konsumhuset på Norrmalm och förhoppningen är att fler ska upptäcka Kombucha.

– Den båda smakar gott och gör gott. I drycken finns mängder av goda bakterier som är helt avgörande för vår hälsa och tillför antioxidanter, B-vitamin och syror i kroppen, säger Camilla Boström.

Hon ser det som en viktig bisyssla och har byggt upp företaget det senaste året för att det ska göra gott för andra.

Kombucha har använts i tusentals år i Asien och är det namn som i västerlandet används för en jäsningsprocess (med hjälp av bakteriekulturer) av avsvalnat te till en syrlig dryck.

I bryggeriet kokas teét innan det sockras och kyls. Därefter tillsätts en startvätska innan den ska jäsa i en-två veckor.

– Sedan smaksätts kombuchan av örter, bär, kryddextrakt och ekologiska juicer. Jag har smakerna citron-ingefära, äpple med humle, fläder, chai och neutral i dagsläget, men ska ta fram två nya, baserade på lokala råvaror. Avslutningsvis blir det filtrering, tappning och flaskjäsning innan kombuchan är färdig.

50-åringen beskriver den som en stilldrink och måltidsdryck. Efter att ha tillverkat den i hemmet i fem år upptäckte hon att den efterfrågades av allt fler.

– Jag tycker om att vara en del av det lokala och vill att fler ska upptäcka värdet av drycken. Vi ska ha två och en halv till tre kilo bakterier i mage och tarmar. Många funktioner och immunförsvar behöver stärkas.

Camilla ser fram emot helgens öppning i samband med Östgötadagarna.

– Min förhoppning är att bryggeriet ska bli en mötesplats. Jag kommer förmodligen ha öppet en vardagkväll och lördag förmiddag till en början. Snart kommer jag kunna erbjuda ”tappservering”. Det blir bäst smak, är precis färskt och väldigt kraftfullt, konstaterar Camilla Boström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om