Vid 19-tiden på kvällen förra måndagen iakttog Evelina Hårsmar en varg då hon motionerade vid Svälthagen och Viggestorp.
– Jag var ute och sprang och såg ett djur som stod still i skenet av gatlyktan och som tittade mot mig. Det jag reagerade på var att den var högbent, nästan som ett rådjur. Men när vi kom närmare såg jag tydligt att det var en varg. Den var betydligt mycket större än en boxer. Då jag är van hundmännniska så har jag ganska bra koll, berättar Evelina om det oväntade mötet i tätortsområdet.
– Den bara stod där och iakttog, den verkade inte vara skygg. Jag började skrika "varg", och sprang åt ett annat håll. Vargen gjorde inget för att ta sig bort från platsen, berättar Evelina.
Hon la ut händelsen på sociala medier för att uppmärksamma vänner och omgivningen. Hon registrerade också iakttagelsen på Skandobs, Naturvårdsverkets sajt för viltobservationer.
Sedan har fler obekräftade iakttagelser gjorts.
På tisdagen hittades också två spår av spillning i Perstorp utanför Finspång av en privatperson, som tros vara från varg.
På Länsstyrelsen har man noterat observationerna på Skandobs, men inte skickat in några spår för dna-analys.
– Vi får skicka in ett visst antal spillningar. Förra året skickades alla spillningar in. Det var order uppifrån att man skulle ta dna, för att vi skulle räkna alla vargar styckvis. Men i år har vi begränsad mängd spillning som vi får lämna in. Så vi får vänta tills det blir snö, och sedan samla. Vi ska skicka in om det händer något, men vi kan inte skicka in allt. Vi inventerar fram till sista mars, säger Mia Kjällander, vilthandlägger på Länsstyrelsen.
– Det har varit lite dåligt med spårsnö i år, tillägger hon.
Det var i somras som den så kallade alfahonan sköts i Långbogenreviret i somras, vilket väckte stor uppmärksamhet. Sedan dess har rapporterna om varg varit färre i Östergötland.
Kan det vara någon av dessa individer?
– Det kan det vara. Fjolårsvalparna, de som föddes 2019, hade skingrats i alla fall. Vad jag vet så har en varit nere i Skåne i april eller maj i år. Men vi vet inte om den är kvar där ännu. Sedan vet vi att två varit synliga i Södermanland i slutet på augusti. Vi vet inte var de tagit vägen. Men det är ganska vanligt att fjolårsvalparna ger sig iväg. Vi vet att det finns åtminstone en kvar, men vilken individ vet vi inte, säger Mia Kjällander på Länsstyrelsen.