Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon kollar badvattnet

Igår tog kommunen de sex sista badvattenproverna i säsongens andra provtagning. Hittills i år har proverna varit okej.

Kerstin Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Finspångs kommun, mäter temperaturen, siktdjupet och tar ett vattenprov vid Bönergården. Hon noterar att det är molnigt och lugnt.

Kerstin Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Finspångs kommun, mäter temperaturen, siktdjupet och tar ett vattenprov vid Bönergården. Hon noterar att det är molnigt och lugnt.

Foto:

FINSPÅNG2004-07-14 06:00
Totalt är det 17 badplatser i kommunen som ska testas. Första provomgången togs vecka 23 och då var alla prover tjänliga utan anmärkning.
Det var även de elva prover i andra omgången, som redan är klara.
Kerstin Andersson går längst ut på bryggan vid SMU Bönergården och sticker med hjälp av en lång stav ner en plastflaska till en halvmeters djup. Det gäller att komma ut så långt som möjligt från strandkanten. Tar hon för nära kan hon få med regnvatten som runnit ut från marken och det kan påverka resultatet.

Tar tempen
När hon skruvar på locket på den fulla flaskan är det viktigt att hon inte rör vid dess insida. Sedan mäter hon temperaturen, 18,5 grader, och kollar siktdjupet, 1,4 meter. Hon noterar att det är molnigt och lugnt vid provtillfället.
Vattenprovet skickar hon till ett laboratorium i Linköping och inom några dagar kommer hon att få svar på om det är någon bakterie som har börjat växa. Om så är fallet beror det oftast på att någonting har hänt.
- Till exempel att det har varit väldigt mycket badande eller att det rinner ut från en gödselstack i närheten, säger Kerstin Andersson.
Det är först och främst e-colibakterier man är ute efter. Den kommer från avföring, gödsel och avlopp. Kanadagässens avföring brukar utgöra ett problem, men hittills i år har gässen hållit sig lugna.

Egna prover
Ofta vill föreningar ta sina egna badvattenprover vid badplatserna. Det har kommunen gått med på, men det första provet av tre vill kommunen alltid ta själv.
- Vi har tillsynsansvar och jag vill se hur det ser ut på badplatsen, säger Kerstin Andersson.
Sommarens sista provomgången görs i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om