Hon för en ständig kamp för de svaga
Anna Hellerstedt för en aktiv kamp mot rasism, nazism, mobbning och främlingsfientlighet. Läraren reser ofta utomlands för att hjälpa till vid skolorna i fattiga länder. - Jag är en osjälvisk person som kämpar för de svaga, säger hon.
Foto: Magnus Johansson
- Det är en resa som jag skulle vilja att alla ungdomar i Finspång borde få göra. Jag tror att man behandlar människor på ett annat sätt efter att ha stått i en gaskammare. - Man blir mer ödmjuk, påpekar Anna Hellerstedt. Förutom att hon har ett starkt engagemang i samband med sitt yrkesliv gör hon ofta flera privata välgärningar. - Jag åker utomlands varje år och besöker skolor i fattiga länder. Jag tar med mig leksaker och skolmaterial till barnen. - Jag tar reda på i förväg vilka skolor som är i stort behov av hjälp. Indien, Sydamerika, Estland och Västafrika är exempel på resmål som hon varit i. Senaste långresan var två veckors spanskastudier i Argentina och Uruguay. - Nästa plan är volontärarbete på ett barnhem i Ghana i sommar. Men innan dess ska jag följa med fyra elever som håller på med ett projekt om SOS Barnbyar. Vi åker till Litauen i början av nästa år, säger Anna. Hon understryker att hon vill ta del av andra kulturer och inte är rädd för att möta fattigdom. - Jag vill bidra med det lilla jag kan göra. Man får så mycket tillbaks. Målet är att bli klok när jag blir gammal. Är delaktig
Anna är delaktig i Doverstorpsprojektet som startade 2006. Gruppen arbetar med att dokumentera uppgifter om flyktingförläggningen som låg i Doverstorp under andra världskriget. Hon är färdig med materialet till boken "The Highway to Doverstorp", som bygger på berättelser från de polska kvinnliga fångar som överlevde koncentrationslägren och kom till förläggningen i maj 1945. - Det är viktigt att intervjua och dokumentera dessa människors berättelser så länge de finns i livet. Anna fungerar som en "spindel i nätet" i Finspång för personal, elever och oroliga föräldrar. Kampen mot mobbning pågår oavbrutet och hon har varit delaktig i flera teateruppsättningar i ämnet. Annat synsätt
- Det känns mycket bra när man lyckats omvända några ungdomar som haft främlingsfientliga och nazistiska tankar till att få ett annat synsätt. Målet är att utveckla verksamheten ännu mer. Nästa resa blir till Sachsenhausen utanför Berlin. - Det finns krig i modern tid som exempelvis på Balkan. Där finns det kopplingar till Finspång när många kom hit. Planerna i framtiden är att vi ska besöka olika minnesplatser där också, säger Anna Hellerstedt. Och tar sikte mot nästa steg i sin osjälviska kamp för de svaga.
Ålder: Mina bästa år (43). Bor: Finspång. Familj: Sambo, två vuxna döttrar, en häst, en hund och ett marsvin. Gör: Lärare i svenska och historia på Bergska skolan. Favoritmaträtt: Äter det mesta. Sushi är en favorit. Hobby: Historia, svenska, läsa, skriva, resa, rida (har egen häst i Torstorp) och har egen växthusodling. Bäst med Finspång: Jag har lärt mig att älska Finspång. Det finns väldigt många trevliga människor här, där jag har stora delar av min familj och släkt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!