Två nya områdespoliser har anställts i Finspång, vilket innebär att det med gruppchefen Magnus Håkansson inräknat, är sex personer som är verksamma inom yttre tjänst i kommunen.
Lena Darenius är nyutexaminerad polis och är en av ortens nya områdespoliser.
– Jag är uppvuxen i Finspång och har bland annat jobbat i Medleys reception och på O´Learys tidigare, men kände att jag ville göra något annat. Funderingarna på att bli polis hade funnits länge, säger Lena.
Efter studier vid polishögskolan i Växjö har 35-åringen nu arbetat inom yrket sedan slutet av förra året.
– Det bästa med att vara områdespolis är variationen. Vi sitter inte bara i en "radiobil", utan gör många olika saker, påpekar Lena Darenius.
Kollegan Rickard Fahlén har arbetat i sju år inom yrket, varav de fyra senaste åren som områdespolis i Finspång.
– Jag tycker att det är världens bästa jobb. Vi har mycket frihet under ansvar. Ibland jobbar vi med trafik, ibland med narkotikarelaterade saker eller åker på spaning med polisbilen, säger Rickard Fahlén.
Han lyfter fram polisens och kommunens återkommande medborgarlöften, som handlar om att lyssna på vad de som bor och verkar i ett område upplever som viktiga för att de ska känna sig trygga och säkra.
Prioriteringsområden för nuvarande medborgarlöfte i Finspångs kommun är hastighetskontroller och trafikbrott, hjälpa unga i riskzon och bekämpa klotter och skadegörelse.
– Vi jobbar mycket med våra medborgarlöften. Vi samarbetar mycket med skolor och kommunen. Vi träffar ofta elever och lärare på skolorna, säger han.
44-åringen understryker att en hel del av arbetet handlar om att jobba förebyggande.
– Vi har mycket kontakt med exempelvis rektorer och fritidsgården Hörnan. Om någon känner oro för en elev, så kan vi prata med eleven. Det är bra att vi har områdespoliser av olika kön, en del har lättare att prata med en kille och en del har lättare för att prata med en tjej, menar Rickard.
Lena Darenius poängterar att det var en jämn könsfördelning vid hennes studier till polis.
– Jag upplevde att vi var mycket tjejer, ungefär hälften. Det har kommit fler tjejer till yrket, det var mansdominerat förut, säger hon.
Finspångsbon har familj och två barn och anser att det går utmärkt att kombinera med polisjobbet.
– Jag tycker att det är bättre arbetstider jämfört med jobb som jag har haft tidigare. Vi jobbar dagtid, kvällar och nätter ibland. Jag valde att jobba i Finspång eftersom jag trivdes väldigt bra här när jag var aspirant, säger Lena.
Rickard tillägger att de hittade ett bra samarbete omedelbart.
– Lena är en superbra kollega, jag kände direkt att det här kommer att bli bra, betonar han.
Vad är det roligaste med att vara områdespolis?
– Att man inte bara släcker bränder, utan kan jobba långsiktigt. Det går till exempel att följa en elev från tidig ålder till att de växer upp. Vissa ungdomar kan ha varit i riskzonen och det känns bra när man har kunnat påverka dem till att ha hamnat rätt istället, säger Rickard.
Vad finns det för problemområden i Finspång?
– Narkotikan ställer till mycket, den är boven till en hel del problem och leder även till andra typer av brott.
Rickard påpekar vikten av rätt bemötande vid de olika uppdragen.
– Jobbar man på ett schysst sätt får man mycket tillbaka. Ett bra bemötande är jätteviktigt, konstaterar Rickard Fahlén.