Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon är redo för en ny granskning

Finspångs kommun har tidigare fått kritik för sitt sätt att sköta upphandlingar. Efter Folkbladets avslöjande kan kommunen återigen bli ett fall för nämnden för offentlig upphandling (NOU).
? De måste förstå att det här är allvar, säger kanslichefen Margareta Hentze.

Margareta Hentze, kanslichef i NOU, tycker att upphandlingen av Finspångs bolagsrevisor är irriterande. Särskilt med tanke på att kommunen nyligen fick kritik för sitt sätt att sköta upphandlingar och dessutom utlovade åtgärder. Foto: Privat

Margareta Hentze, kanslichef i NOU, tycker att upphandlingen av Finspångs bolagsrevisor är irriterande. Särskilt med tanke på att kommunen nyligen fick kritik för sitt sätt att sköta upphandlingar och dessutom utlovade åtgärder. Foto: Privat

Foto:

FINSPÅNG2006-01-05 07:38
Hösten 2002 granskade NOU hur Finspångs kommun efterlever lagen om offentlig upphandling (LOU). Det resulterade i kritik på flera punkter:
* Den interna kontrollen behövdes förstärkas.
* Det saknades en central inköpssamordnare.
* Riktlinjer efterföljdes inte.
* Resurser och kompetens saknades.
* De kommunala bolagen gjorde beställningar utan att tänka på LOU.

Håller inte med

Kommunen lovade att bättra sig, men ändå kunde Folkbladet avslöja ännu en tvivelaktig upphandling senast i går.
? Vi fick ingen kritik, vi fick påpekanden. Det är en stor skillnad. Jag tycker att vi sköter det bra. När vi träffade revisorerna så var de nöjda med våra åtgärder, säger kommunalrådet Stig Andersson (s).
Kommunen har sedan dess anställt en inköpssamordnare.
? För övrigt vet jag ingenting om någon kritik. Bolagen kan inte jag gå in och styra. De går under aktiebolagslagen, säger Stig Andersson.
Ändå är det just han som har undertecknat det papper som erkänner kommunens brister när det gäller upphandlingar.

Lovar bättring

I samma dokument lovar Stig Andersson att reglerna för upphandling ska ses över och att rutiner för internkontroll ska tas fram.
När Margareta Hentze på NOU får veta att Finspångs kommunalråd tycker att upphandlingen av bolagsrevisorn är i sin ordning reagerar hon starkt.
? De måste förstå att det här är allvar. De har lovat en genomgång av rutinerna och höll med om bristerna. Det är naturligtvis irriterande om de har sagt att det ska bli så mycket bättre och så uppstår en sådan här sak på en så känslig punkt som revisionen, säger hon.
Margareta Hentze ska ta upp Finspångs kommun vid nästa möte och det är möjligt att NOU ännu en gång bestämmer sig för att granska kommunen.

Vill inte bråka

? Det kan bli aktuellt. Det känns som om de har ett internt system där man går på i ett gammalt mönster. Det låter som gamla uvar som tror att de vet vad som är bäst för kommunen. Men nu gäller det leverantörens rättigheter, säger hon.
Och just i mindre kommuner är det ovanligt att leverantörer överklagar, berättar Margareta Hentze. Av rädsla för att bli svartlistade.
Leverantörerna vill inte bråka och upplever att en överklagan straffar sig snarare än lönar sig. Precis som Öhrlings Pricewaterhouse Coopers, resonerade i upphandlingen av Finspångs bolagsrevisor.
? Här slapp de (Finspångs kommun, reds anm) lindrigt undan eftersom det drog ut på tiden, säger Margareta Hentze.
Tidigare kunde kommunerna själva bestämma vilka regler som skulle gälla vid en upphandling, men nu har reglerna i stället anpassats till EG-rätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om