Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Holmen backar – drar tillbaka planerna på vindkraft

Holmen drar tillbaka ansökan för de drygt 20 vindkraftverk som de planerat för i Finspångs kommun.

"Vi anpassar oss efter politiska processer och avvaktar den vindbruksplan som ska göras", säger Nils Ringborg på Holmen.

"Vi anpassar oss efter politiska processer och avvaktar den vindbruksplan som ska göras", säger Nils Ringborg på Holmen.

Foto: Privat

Finspång2022-05-06 19:30

Det är ansökan till länsstyrelsen om 14 vindkraftverk vid Högsjön utanför Igelfors samt ungefär hälften av de 18 verken i området Klintaberget utanför Simonstorp, som nu dras tillbaka. Något som P4 Östergötland var först med att rapportera om. Ansökan om de resterande vindkraftverken vid Klintaberget, som är planerade i Norrköpings kommun, ligger kvar.

Nils Ringborg är talesperson för Holmens vindkraftprojekt i Östergötland.

– Vi anpassar oss efter politiska processer och avvaktar den vindbruksplan som ska göras, säger han.

undefined
"Vi anpassar oss efter politiska processer och avvaktar den vindbruksplan som ska göras", säger Nils Ringborg på Holmen.

Det väntas ta två, tre år.

– Under tiden har vi återkallat vår ansökan. Vi får se vad vi gör när den kommer fram.

Sedan återstår att se vad Finspångs tjänstemän och fullmäktige beslutar.

– Det framtida elbehovet är väldigt stort för vår industri och den här regionen, men det är inte vi som bestämmer. Det är kommunala tillstyrkan av markanvändningen (vetorätten) som vi inte råder över, då anpassar vi oss efter det, säger Nils Ringborg och fortsätter:

– Elanvändningen förutspås dubbleras under de kommande 20–25 åren och det tar väldigt lång tid att etablera vindkraft vid land, vindkraft till sjöss och eventuell ny kärnkraft. Vi behöver all elproduktion vi kan få, särskilt i södra Sverige. Elpriserna den senaste tiden är kanske en föraning av vad som kommer ske i framtiden om vi inte bygger ut mer elproduktion.

undefined
Per-Olov Strandberg är ordförande för Rättvisa vindar, med 600 medlemmar i Finspång och Norrköping.

Beskedet får föreningen Rättvisa vindar norra Östergötland att jubla.

– För många boende här i området är det en stor lättnad. En eloge åt Finspångs politiker som tar hänsyn till natur och människor och boendemöjligheter. Det tycker vi är fantastiskt, säger ordförande Per-Olov Strandberg.

Han tror att det innebär att det inte heller på sikt kommer att byggas vindkraftverk i området. Alla politiska partier i Finspång, förutom Vänsterpartiet, har meddelat att de är emot planerna. Han tror inte att det bara beror på vindbruksplanen.

– Skälen är säkert också att Finspång anser att de här områdena inte är rätt, de passar inte för vindkraft.

Rättvisa vindar bildades för 1,5 år sedan när det fanns planer på 77 vindkraftverk i Norrköping och Finspång. Det har nu minskat till cirka tio.

– Sedan vet man inte vad Holmen tänker. Kan man flytta några från Finspång till Norrköpingssidan?

Per-Olov Strandberg understryker att föreningen inte är emot vindkraft, utan att det handlar om placeringen med påverkan på människors hälsa, naturvärden och fastighetsvärden.

– Kampen fortsätter, nu vill ha bort dem i Norrköping med. Holmen har valt fel ställe, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!