”Det är anmärkningsvärt att huvudmannen inte följt upp adekvata åtgärder..” Så skriver skolinspektionen på flera ställen i det beslut som gäller Viggestorpssksolan och som nu skickats till Finspångs kommun. Beslutet daterades tidigare i veckan och grundar sig bland annat på ett uppföljande besök som inspektionen gjorde i mitten av maj i år, vilket vi redogjort för nyligen.
Bland annat intervjuades huvudmannen, det vill säga Finspångs kommun, som företräddes av kommunalrådet Anders Härnbro (S) och utbildningsrådet Stefan Carlsson (V). Även skolpersonal och elever fick ge sin syn på läget.
En av de anställda uttryckte att det var kaos och berättade om elever som låg på korridorgolven och sparkade på väggarna under lektionstid. Andra vittnade om att kränkande behandlingar fortfarande tillhör vardagen. Även hot och våld finns med.
Så här har det mer eller mindre sett ut på skolan sedan 2015, då skolinspektionen fick in de första anmälningarna, vilket vi också berättat om. Kommunen fick en viss tid på sig att vidta åtgärder, men en uppföljning senare visade att merparten av problemen fortfarande fanns kvar. I mars i år hotades kommunen med ett vite på en halv miljon kronor med kravet att återigen redovisa vidtagna åtgärder, vilket då gjordes.Men efter det senaste besöket i maj i år slår helt enkelt skolinspektionen fast att kommunen fortfarande inte fått bukt med problemen. Man fokuserar den här gången framför allt på tre områden, tryggheten på skolan, möjligheten att få extra stöd och åtgärder mot kränkande behandling.
Skolinspektionen redovisar sina egna upplevelser efter besöket på skolan och konstaterar att studieron och tryggheten fortfarande är ett problem. Det noteras svordomar, skrik, och elever som mitt under lektionstid går ut i korridoren. Vidare påpekas att en orsak till stökigheterna kan vara att de lever som är i behov av särkilt stöd, inte får det på det sätt de har rätt till. Man hänvisar bland annat till att elevcoacher fått gå in och ta speciallärarens roll. Dessutom ”finns elever på Viggestorpsskolan som är i behov av särskilt stöd där det saknas planering för hur undervisningen ska bedrivas”
Skolan har också fortfarande bister i sitt arbete med att motverka kränkande behandling och precis som i de övriga punkterna slår skolinspektionen fast även här, att det är ”anmärkningsvärt” att huvudmannen inte följt upp effekterna av de vidtagna åtgärderna och försäkrat sig om att bristerna åtgärdats. Man konstaterar också att de inte kan anses ”vara av tillfällig art” eftersom de uppmärksammades redan 2015.
Finspångs kommun har nu fått ett nytt vitesföreläggande på en miljon kronor och har fram till den 31 oktober på sig att redovisa åtgärder.
För några månader sedan sade utbildningsrådet Stefan Carlsson (V) ”Det här ska vi lösa, det är jag helt säker på”. Och han är fortfarande hoppfull.
– Ja, jag tolkar beslutet som att vi är på rätt väg, vi har fått ytterligare en frist till fram i höst. Och vi måste klara det. Vi har en ny rektor och en del nya lärare i en ny organisation, så det kommer att gå, säger han.
Är du rädd för att Viggestorpsskolan fått ett dåligt rykte efter allt?– Nej, men mycket beror på vilken publicitet skolan får. Det är viktigt att även lyfta fram det som är bra.