Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högt tempo om EU-valet

Carl Schlyter, miljöpartiets förstanamn i EU-parlamentsvalet, besökte på onsdagen Bergska skolan.
I högt tempo berörde han ett flertal områden, t ex möjligheterna för den enskilde att påverka EU. Som är ganska små, ansåg han.

Detta är EU:s uppbyggnad som miljöpartisten Carl Schlyter presenterade den för Bergskas elever. 
FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Detta är EU:s uppbyggnad som miljöpartisten Carl Schlyter presenterade den för Bergskas elever. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM

Foto:

FINSPÅNG2004-05-27 06:00
- Det finns 14.300 lobbyister i Bryssel, sade Carl Schlyter. 14.000 av dem bevakar industriella och ekonomiska intressen, 300 bevakar mänskliga och miljömässiga intressen.
Flera EU-organ är slutna, där har Lisa från Bergska skolan som vill kämpa för korta djurtransporter inte mycket att säga till om.
- Lisa kan påverka EU-parlamentet och ministerrådet genom att skriva brev till alla som sitter där. Men alla lobbyister och experter är kompisar med varann och med politikerna. Så hur ofta vinner Lisa egentligen? Det är detta som är det demokratiska underskottet i EU.
Carl Schlyter ansåg att EU:s nya grundlag bör bli föremål för folkomröstning.
- Jag tror att världen är trött på européer som sprider sina värderingar. Grundlagen är skriven till 82 procent av män, medelåldern bland dem är över 60 år och de tjänar alla över en halv miljon per år. Hur representerade känner ni er egentligen?
Miljardbelopp i EU-bidrag till livsmedelproducenter satsas helt fel, enligt Carl Schlyter. EU:s stod leder till överproduktion av mat, som exporteras och leder till prisdumpning på lokala marknader i t ex Afrika. Med följd att den fattiga landsbygdsbefolkningen svälter.
EU:s stöd kycklingproduktion leder till snabbväxande kycklingar som får fel på knälederna, lever trångt och smakar sämre, enligt Carl Schlyter
- I stället för att stödja miljövänlig produktion, lokal marknad och minskade transporter så leder EU:s stöd till storskalighet och långa transporter.
Som slutkläm på sitt anförande, uppmanade Carl Schlyter till att gå och rösta den 13 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om