Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högt användande av cannabis i Finspång

En undersökning visar att användandet av cannabis är högt i Finspångs kommun.

Underlaget. Petra Käll Antonsen, utvecklingsstrateg social omsorg, har tagit fram underlaget som nu går till kommunstyrelsen.

Underlaget. Petra Käll Antonsen, utvecklingsstrateg social omsorg, har tagit fram underlaget som nu går till kommunstyrelsen.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2017-05-17 07:00

Det regionala ANDT-rådet erbjöd samtliga länets kommuner att delta i mätningar av narkotikaspår i avloppsvattnet under 2016. Tolv av länets kommuner beslutade att delta, däribland Finspång.

Tre provtillfällen arrangerades och analyserna genomfördes av Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det man letade efter var spår av cannabis, kokain och amfetamin.

Mätningarna säger inget om hur många som använder narkotika i respektive kommun, mätningarna kan endast visa hur många mikrogram/kubikmeter vatten, totalt antal doser och doser per 1 000 invånare som finns i avloppsvattnet. Mätningarna visar att det finns spår av narkotika i samtliga deltagande kommuners avloppsvatten. Vanligast förekommande är cannabis, men det finns även spår av amfetamin i varierande omfattning i samtliga kommuner. När det gäller kokain finns det ett par kommuner som inte visar några spår alls av detta i sitt avloppsvatten.

Mätningarna visar att Finspångs kommun har ett medelvärde av 32 doser cannabis, 0,2 doser kokain och 15 doser amfetamin per 1 000 invånare under ett dygn.

– Det vi ser är att Finspång sticker ut när det gäller cannabisen. Där har vi ett högre medelvärde än till exempel Linköping. Men vi är ändå inte ”värst”. Både Norrköping och framförallt Valdemarsvik har högre siffror än oss. När det gäller kokain har vi väldigt lite doser. På amfetaminet har vi något högre doser än jämförbara kommuner, säger Petra Käll Antonsen, utvecklingsstrateg inom social omsorg.

Även om Valdemarsvik ligger i topp när det gäller cannabis, där 167 doser cannabis konsumeras per dygn, så kompenseras det kanske något av att kokainanvändandet verkar vara obefintligt och det är också väldigt få spår av amfetamin i avloppsvattnet. I de befolkningsmässigt större kommunerna Linköping och Norrköping konsumeras det 4 000 respektive 6 000 doser cannabis per dygn.

När det gäller amfetamin ger undersökningen resultatet att användandet är högst i Motala och Mjölby.

Kokain används mest i Norrköping jämfört med de andra elva kommunerna.

En speciell mätning gjordes dessutom under Bråvallafestivalen i Norrköping förra året. Den visade inga nämnvärda skillnader mot de andra provtillfällena när det gäller cannabis och amfetamin. Däremot var det en påtaglig ökning när det gäller kokain.

Vad kommer undersökningen att innebära för Finspångs kommun?

– Den ska behandlas på kommunstyrelsens möte den 22 maj. Kanske vill politikerna forma ett specifikt uppdrag hur vi ska jobba vidare, men det vet vi inte just nu. Kommunen arbetar hela tiden förebyggande med dessa frågor både på grund–och gymnasieskolan genom elevhälsan. När det är speciella evenemang har vi fältassistenter ute för att hjälpa till och prata med ungdomar. Sedan jobbar vi förstås med individärenden, berättar Petra Käll Antonsen.

Finspångs kommun kommer att vara med i en likadan undersökning 2017 där avloppsvattnet på nytt kommer att testas vid tre tillfällen för att hitta spår av cannabis, amfetamin och kokain.

Fotnot: Regeringen har under våren 2016 beslutat om en samlad strategi för alkohol–,narkotika–,dopnings–och tobakspolitiken (ANDT) gällande perioden 2016-2020. Det övergripande målet är: ”Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk”. Den dos en person beräknas lämna via urin beräknas av Karolinska sjukhuset i Huddinge till cannabis 125 mg, kokain 100 mg och amfetamin (plus metamfetamin) 30 mg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om