Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högst elnätsavgift i länet

Finspångs kommun tillhör de fem kommuner i länet med högst elnätsavgift. På ett år har avgiften ökat med över elva procent.

Dyrt med el. De senaste fem åren har elleverantörerna i Östergötland höjt sina avgifter med över 27 procent.

Dyrt med el. De senaste fem åren har elleverantörerna i Östergötland höjt sina avgifter med över 27 procent.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Finspång2017-05-17 17:00

Uppgifterna kommer från Nils Holgerssonrapporten som årligen presenterar jämförande kostnader för bland annat el och vatten. Bakom står HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen , Riksbyggen och SABO.

Det som sticker ut i år är, enligt Hyresgästföreningen region Sydost, skillnaderna i elnätsavgifter i Östergötlands län. De högsta avgifterna för den del av elpriset, som man alltså inte kan påverka själv, har Finspång, Boxholm, Motala, Vadstena och Ödeshög, där Vattenfall äger elnätet.

På ett år, från 2016 till 2017 har priset ökat med 11,2 procent, från 93,8 öre/kWh till 104,3 öre/kWh. Medel i riket ligger på 7,5 procent.

Under den senaste femårsperioden är ökningen 41,9 procent. Det är 17,2 procent högre än snittet i riket. Lägst avgift i länet har Linköpings kommun, 66 öre/kWh, där Tekniska verket äger nätet. Det motsvara en höjning med 4,5 procent jämfört med förra året.

- Det finns ju regler för elnätsföretagens intäktsramar med Nils Holgerssonrapporten visar ytterligare en gång tydligt att de måste skärpas. Som hyresgäst tvingas du till den leverantör som finns på orten, det utnyttjar elbolagen och hyresgästerna är helt utlämnade, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, i ett pressmeddelande

Sören Rahm är ordförande i Villaägarföreningen i Finspångs kommun.

– Det är bra att det här lyfts fram. Tyvärr kommer vi inte åt det. Vattenfall har ju monopol på elnätet här, men man kan påverka genom att byta elbolag för den el man förbrukar, säger han.

Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall Eldistribution säger att han är fullt medveten om att Vattenfall ligger högre i pris jämfört med många mindre lokala elnätsbolag, men naturliga förklaringar finns.

- Vi verkar i stora delar av landet och investerar för fyra miljarder kronor per år. Just nu investerar vi stort i norra Sverige. Alla våra kunder har rätt till en stabil elleverans oavsett var man bor och alla är också med och betalar moderniseringen av elnätet. Efter stormen Gudrun förnyade vi elnätet i södra delen av landet, vilket idag bland annat gör att Östergötland är väldigt driftssäkert. Då satsade vi mer i söder och nu pågår stora förbättringar i norr, säger han.

Mikael Björnér påpekar också att en stor del av Vattenfalls elnät är i glesbygdsområden med långa ledningslängder per kund. Lokala elnätsbolag har ofta lägre kostnader eftersom de bolagen ansvarar för färre kilometer elnät.

- Därför blir det lite fel att bara jämföra prisnivån mellan elnätsbolagen. Lite som att jämföra äpplen med päron, säger han.

inger.ramstedt@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!