Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oroande höga vattenflöden i Slottsparken

Snösmältning och regn skapar stora vattenflöden i tätorten. I Slottsparken och Lotorpsån märks de höga vattennivåerna tydligt. "Kommer det regn nu blir det inte roligt", säger Jimmy Öman, driftchef, VA-nätet, Finspångs Tekniska.

Finspångs Tekniska oroas över utvecklingen med höga flöden.

Finspångs Tekniska oroas över utvecklingen med höga flöden.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-02-06 15:30
undefined
Promenadstråken i Slottsparken ligger delvis under vatten på grund av den senaste tidens regn och snösmältning.

Vattnet står högt på gångbroar och promenadvägar i Slottsparken. På vissa ställen har vattnet till och med stigit upp mot gräsytorna.

– Vi är oroliga men håller koll och uppsikt på ledningarna i närheten som ligger lägre än vattennivån. Vattnet står högt i Skutbosjön, Slottsparken, Lillsjöbäcken och Lotorpsån. Problemet kommer tidigt i år. Det här brukar annars vara vanligt i mars, april, utvecklar han.

undefined
Vattenflödet är högt i Lotorpsån men är under kontroll.

Finspångs Tekniska började redan i slutet av januari att hålla regelbundna kollar på vattenflödena på erkänt utsatta ställen.

– Jag har inte sett högre flöden vid den här tidpunkten på fem år, men ledningssystemet tål det, trots det höga vattentrycket. Det blir problem när smältvatten och regn kommer in i ledningarna och stör avloppsavrinningen, säger Jimmy Öman.

undefined
Finspångs Tekniska oroas över utvecklingen med höga flöden.

Enligt SMHI ligger Finspång i ett område där vattenflödet har varit högre än normalt sedan i onsdags. Risken finns att industritågen kan påverkas när och om ytorna nära järnvägen svämmas över då är högt i närliggande Skutbosjön och Dovern, varnar SMHI.

– Varningsnivåerna ligger kvar för onsdagen. Men flödena har vänt, är nu sjunkande och i sjöarna kulminerar vattennivåerna. Dels för att det blir kallare. Dels för att vi inte har fått ytterligare regn. Prognosen för resten av veckan ser bra ut. Snön som är på väg påverkar inte vattenflödena den närmaste tiden, säger Klara Lindqvist, vakthavande hydrolog på SMHI.

undefined
Så här såg det ut vid Lillsjöbäcken i månadsskiftet januari-februari innan gång- och cykelvägen tills vidare stängdes av.
Karta: Slottsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!