– Än så länge finns det lite tid kvar, men ska man vara säker på att få ett startbesked för sitt bygge från kommunen, är det bra om man börjar fundera på att lämna in bygglovsansökan redan nu, säger byggnadsingenjören Therese Grundström.
Har du något sistadatum, för att lämna in sin bygglovsansökan?
– Eftersom vi har tio veckors handläggningstid på en bygglovsansökan, när den är komplett, innebär det att om vi får in en ansökan före sista april, kommer man att få ett lov- och startbesked före midsommar, det vill säga före julisemestern.
– Men vi kan inte garantera detta, utifall att vi skulle få in väldigt många bygglovsansökningar, så vi ser gärna att man lämnar in den så snart som möjligt.
Vad innebär det att ansökan ska vara komplett?
– Det brukar vara en del uppgifter som inte är korrekt ifyllda från början, så oftast brukar vi få returnera lov- och bygganmälan, för att den ska vara komplett, innan vi tar vårt beslut.
– Ett tips, säger Jonny Sävenhed, chef för bygg- och miljöenheten, är att titta noga på kommunens hemsida angående bygglovsansökningar, så att de blir rätt ifyllda från början.
Har ni redan fått in ansökningar inför sommaren?
– Det har kommit en del ansökningar om bygglov för altaner och förråd, säger Therese Grundström, och det kan ju vara från människor som tänker bygga under semestern i juli.
Hur hann ni med bygglovsansökningarna förra sommaren?
– Då kom det väldigt många ansökningar sent, så där hann vi inte med att ge lov- och startbesked till alla kunder före midsommar. Men däremot året dessförinnan lyckades vi få iväg alla beslut före midsommar. Något vi förstås hoppas på även i år och med tanke på att vi gått ut med information om att man inte ska vara ute i sista minuten, via information både via annonser och på kommunens hemsida, så hoppas jag vi ska hinna med beslut till alla ansökningar senast till midsommar.
Hur är reglerna för friggebodar och attefallshus?
– När det gäller friggebodar behöver man inget bygglov och med andra ord inte heller lämna in någon ansökan till kommunen. Men man måste hålla sig till vissa grundregler, det vill säga att boden får vara högst 15 kvadratmeter stor, högst tre meter till taknocken och 4,5 meter från alla grannar och gator runt tomten.
– Däremot måste man lämna in en bygganmälan med tillhörande ritningar för attefallshus, som ju får vara upp till 25 kvadratmeter. Sedan måste man vänta på att få ett så kallat startbesked av kommunen, innan man börjar byggandet.