Hittade gammalt spisröse
En lämning av ett spisröse till en kolarkoja och en kolmila har hittats i Finspångsskogarna.- Det är inte så ovanligt i sig, det speciella är att spisröset är i ett väldigt fint skick, säger Peter Andersson på skogsvårdsstyrelsen i Norrköping.
Reine Palmqvist hittade det väl bevarade spisröset. För en tid sedan kom Peter Andersson från skogsvårdsstyrelsen för att titta på det tillsammans med honom. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
- Han tog kontakt med oss så det här är ett fint exempel på att privatpersoner kan göra insatser. Det är väldigt roligt när privatpersoner intresserar sig för sådant här, säger Peter Andersson på skogsvårdsstyrelsen i Norrköping (som Finspång tillhör).
Som Folkbladet tidigare har berättat finns det två grupper i Finspång som jobbar i ett projekt som skogsvårdsstyrelsen står bakom. Det handlar om att inventera fornlämningar och gamla torpgrunder. Det område där Reine hittade spisröset till kolarkojan har inte ingått i projektet. De personer som deltar i projektet kom dock till platsen tillsammans med Peter Andersson för en tid sedan.
Fint skick
- Vi hittade kolmilan också några meter bort, berättar Peter Andersson.
Enligt honom är det inte ovanligt med lämningar av den här typen.
- Det speciella är att spisröset är i ett väldigt fint skick. Det är jättefint bevarat och det tror jag beror på att det ligger på en höjd, säger Peter Andersson.
- Det är jättesvårt att datera det här, men det är i alla fall tidigare än 1900-talet, fortsätter han.
Intressant område
I samma område hittades ytterligare en kolarkoja och en kolmila, som dock inte alls var i samma skick.
- Det fanns också rester av stenbrott där så det är ett intressant område, hela Finspång är faktiskt intressant. Nu märkte vi upp platsen och det är inte omöjligt att vi kommer tillbaka och forsätter arbetet i området, säger Peter Andersson.
När personerna som jobbar i ovan nämnda projekt stöter på en torpgrund eller en fornlämning mäts längd och bredd liksom högsta och lägsta punkt och jordprov tas. Detta gjordes också vid spisröset. Alla uppgifter som samlas in lämnas till skogsvårdsstyrelsen och registreras. De kommer senare att finnas tillgängliga i ett offentligt dataregister.